Američki sud odlučuje ima li umjetna inteligencija autorska prava

"Nedavni ulazak u raj", slika koju je stvorio Creativity Machine doktora Stephena Thalera

Parnica koju je pokrenuo Stephen Thaler početkom srpnja dat će novi odgovor na staro pitanje: tko je vlasnik, a tko kreator umjetnosti generirane umjetnom inteligencijom.

Stephen Thaler, vlasnik i izvršni direktor tvrtke Imagination Engines, podnio je tužbu protiv Ureda za autorska prava Sjedinjenih Američkih Država zato što su odbili registrirati umjetničko djelo koje je kreirala umjetna inteligencija. Thaler je tražio autorsko pravo na djelo “A Recent Entrance to Paradise” (Nedavni ulazak u raj). U svojemu je zahtjevu naveo da je djelo “autonomno kreirano računalom” i da je autor djela program za AI (engl.: Artificial Intelligence – umjetna inteligencija). Ured za autorska prava odbio je registraciju uz obrazloženje da nije bilo ljudskog autorstva, navodeći da američki Zakon o autorskom pravu iz 1976. pruža zaštitu “izvornim autorskim djelima”.

Thaler, inače svjetski poznat kao pionir u području umjetne inteligencije, u tužbi postavlja zanimljiva pitanja o originalnosti, vlasništvu i autorstvu.

Dobro pripremljeni Thaler tako tvrdi da Zakon nigdje ne navodi kako autor djela mora biti isključivo čovjek, a tvrdnju potkrepljuje primjerom korporacija, koje premda nisu čovjek, bile su smatrane i još ih se smatra autorima prema Zakonu pa bi se onda ista logika mogla primijeniti i na umjetnu inteligenciju.

Stephen Thaler nadalje tvrdi u tužbi kako djelo stvoreno programom umjetne inteligencije može zadovoljiti zakonske zahtjeve za originalnošću i kreativnošću.

Pravi test za zaštitu autorskih prava, prema Thaleru, trebao bi biti je li djelo koje je stvorila umjetna inteligencija nerazlučivo od djela koje je stvorio čovjek, što uvelike podsjeća na Turingov test za razlikovanje stroja od čovjeka na temelju distinkcije njihove komunikacije s ljudskim sugovornikom.

Thaler u tužbi tvrtdi kako ga Ured lišava vlasništva nad njegovom imovinom, jer on je stvorio umjetnu inteligenciju (AI softver), a ona umjetnost koju mu ne žele registrirati kao autorsko djelo. Tvrdi i da je on vlasnik uratka (u ovom slučaju slike) prema pravnom načelu da je za njega softver/računalo obavilo posao za koji ga je on unajmio, pri čemu AI djeluje kao najamna radna snaga.

Thaleru ovo nije jedina tužba za zaštitu intelektualnog vlasništva u ime svoje umjetne inteligencije. Već je podnio tužbu protiv američkog Ureda za patente i žigove zbog odbijanja njegove patentne prijave za izum generiran umjetnom inteligencijom. I tu je Al program naveo kao izumitelja. Odbijen je uz obrazloženje da Zakon o patentima zahtijeva ljudskog izumitelja. Thaler se žalio na tu presudu.

I tužbom s početka srpnja za priznavanje autorskih prava na AI sliku Stephen Thaler nastavlja svoju misiju preispitivanja zakona iz vremena davno prije nastanka umjetne inteligencije. Možda mu je pri tome motto tvrdnja robota iz HBO-ove serije Westworld: “Ako ne možeš razlikovati, kakve to veze ima?”.

Slika: “Nedavni ulazak u raj”, slika koju je stvorio Creativity Machine doktora Stephena Thalera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)