Cvrčak i mrav, ili zašto imamo autorska prava

Shannon Potter | Unsplash

Štrajk holivudskih radnika (scenarista, glumaca) navodi nas na razmišljanje o uopće potrebi i zaštiti autorskih prava. Malo je ljudi izvan te filmske industrije razmišljalo o podjeli velikog kolača zvanog zarada.

Ispada da oni koji su autori u raznim oblicima dobiju vrlo malu krišku. Ta se smanjuje kod svakog novog korištenja tog autorskog djela, a ako ih se još piratizira, ne dobiju ništa.

Industrije sadržaja pirate nastoje stereotipizirati kao grabežljivce, nemilosrdne lopove. No, ispada da mnogi pirati ipak poštuju duh zakona o autorskim pravima.
Grubo rečeno, postoje četiri vrste piratstva i pirata:

1) oni koji uzimaju sve što god žele bez grižnje savjesti;

2) tzv. Samples pirate koji kad pronađu sadržaj koji ih zanima njega i kupe;

3) oni pirati koji pronalaze samo radove koji inače nisu dostupni te neplatiše,

4) oni koji nemaju novca kupiti sadržaj koji ih zanima.

Te četiri skupine pirata izazivlju različite moralne dvojbe i može biti teško zadirati u etiku svakoga od njih. Najčešća je ipak prva kategorija piratiziranja: uzimanja što god se želi. Ta kategorija najviše i zabrinjava.

Kako se oduprijeti piratstvu?

Možemo se upitati zašto postoje uopće autorska prava, koja je njihova opravdanost.

Zakon o autorskim pravima ima dva glavna moralna opravdanja: umjetnicima pruža poticaj da razvijaju svoj rad.

Proizvodnja nove umjetnosti obično iziskuje značajan rad. Ako umjetnik nema podršku za svoj rad bit će manje umjetnosti i zabave u kojima može uživati većina.

Drugi razlog postojanja Zakona jest da umjetnici za svoj rad zaslužuju naknadu. Ako netko svojim radom i talentom stvori nešto što koriste milijuni… To mu treba biti honorirano.

No, neki u tim milijunima se ne trebaju slagati s takvim argumentima. Pod pretpostavkom da se ne slažemo sa zakonom, smijemo li ga ignorirati?

Kad bi se svi ponašali kao pirati u društvu bi nastala anarhija, pravo bi prestalo funkcionirati. Nastala bi vladavina bezakonja, demokracija bi nestala. Svijet bez zakona i pravila ne bi bio lijepo mjesto. Ako se sa zakonom ne slažeš, ne znači da ga ne trebaš poštovati.

Holivudsko štrajkanje poziva na kritičko promišljanje postojećeg zakona o autorskom pravu. Štrajkom izražavaju mišljenje o iskorištavanju kreativnog osoblja od strane velikih poslodavaca koji im, kad mi kupimo njihove proizvode, proslijede mrvice.

Piratstvu se trebaju oduprijeti zajedno. Pitanje je kako.

Tekst: R.L.
Foto: Shannon Potter / Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)