Deset savjeta kako zaštititi intelektualno vlasništvo u novinarstvu

Fauksels / Pexels

Posao kojim se bavimo iznimno je dinamičan – stalno se razvija i mijenja, reagirajući na napredak u tehnologiji i druge promjene u okruženju.

S porastom digitalnih platformi i lakoćom dijeljenja informacija, novinari moraju biti oprezni u zaštiti svog rada od neovlaštene upotrebe ili reprodukcije.

Donosimo kratki informativni pregled različitih aspekata zaštite intelektualnog vlasništva, uz savjete kako osigurati zaštitu.

Što se smatra intelektualnim vlasništvom?

Intelektualno vlasništvo odnosi se na kreacije uma poput izuma, književnih i umjetničkih djela, dizajna, simbola, imena i slika koje se koriste u trgovini.
U kontekstu novinarstva, intelektualno vlasništvo može uključivati pisane članke, fotografije, video zapise i druge oblike kreativnog izražavanja.

Zaštita autorskih prava

Autorsko pravo jedan je od primarnih oblika zaštite intelektualnog vlasništva u novinarstvu. Tvorcu originalnog djela daje ekskluzivna prava na njegovu upotrebu i distribuciju.

Zaštita autorskih prava je automatska, što znači da je vaše djelo zaštićeno čim je stvoreno i fiksirano u opipljivom obliku.

Vodeni žig i metapodaci

Mogući učinkovit način zaštite intelektualnog vlasništva u novinarstvu je korištenje vodenih žigova i metapodataka.

Označavanje vodenim žigom uključuje dodavanje vidljivog znaka ili logotipa vašem radu, što pokazuje da je zaštićeno. To može odvratiti potencijalne prekršitelje od korištenja vašeg rada bez dopuštenja.

Osim toga, ugrađivanje metapodataka u vaše digitalne datoteke može pomoći u utvrđivanju vlasništva i pružiti vrijedne informacije o podrijetlu djela i pravima korištenja.

Licenciranje i dopuštenja

U nekim slučajevima, možda ćete htjeti drugima dodijeliti pravo korištenja vašeg rada, a istovremeno zadržati kontrolu nad njegovim korištenjem. U tom slučaju koristite licence i dopuštenja.

Licenciranjem svog rada možete odrediti uvjete pod kojima ga drugi mogu koristiti. Licence Creative Commons, na primjer, nude niz opcija za dijeljenje vašeg rada uz zadržavanje određenih prava.

Poštena upotreba (fair use) i pripisivanje

Poštena upotreba pravna je doktrina koja dopušta ograničenu upotrebu materijala zaštićenih autorskim pravima bez traženja dopuštenja od vlasnika autorskih prava.

Razumijevanje koncepta poštene upotrebe ključno je za novinare, jer može pružiti slobodu u korištenju materijala zaštićenog autorskim pravima u svrhe kao što su komentari, kritike, izvještavanje o vijestima ili obrazovne svrhe.

Međutim, utvrđivanje može li se određena upotreba kvalificirati kao poštena upotreba može biti složena i ovisi o različitim čimbenicima, kao što su svrha i priroda upotrebe, upotrijebljena količina i učinak na potencijalno tržište za izvorno djelo.
Ispravna atribucija također je ključna kada se tuđi radovi koriste pod poštenom upotrebom.

Mjere digitalne zaštite

U digitalnom dobu, zaštita intelektualnog vlasništva u novinarstvu nadilazi tradicionalne mjere zaštite autorskih prava. Provedba mjera digitalne zaštite može pomoći u zaštiti vašeg rada od neovlaštene upotrebe ili distribucije.

Ove mjere mogu uključivati korištenje sigurnih web poslužitelja za pohranu osjetljivih informacija, šifriranje datoteka i implementaciju kontrola pristupa za ograničavanje neovlaštenog pristupa vašem radu.

Praćenje i provedba

Čak i uz postojeće preventivne mjere, važno je nadzirati korištenje vašeg intelektualnog vlasništva i po potrebi poduzeti mjere protiv kršenja.

Redovito provođenje pretraživanja online i korištenje alata kao što je obrnuto pretraživanje slika može pomoći u prepoznavanju neovlaštene upotrebe vašeg rada.

Ako otkrijete kršenje, prvi korak može biti kontaktiranje strane koja je prekršila i traženje od nje da prestane i odustane. Ako problem potraje, savjetovanje s odvjetnikom za intelektualno vlasništvo može vam pomoći u istraživanju pravnih mogućnosti.

Pratite zakone

Zakoni o intelektualnom vlasništvu neprestano se razvijaju, osobito u digitalnom području. Kao novinaru, ključno je biti u tijeku s najnovijim razvojem i promjenama u zakonima o intelektualnom vlasništvu. To vam može pomoći pri prilagodbi zaštite.

Stoga je ključno upoznati i razumjeti osnove Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Obrazovanje drugih o pravima intelektualnog vlasništva

Promicanje svijesti i edukacija drugih o pravima intelektualnog vlasništva nije samo korisno za novinare nego i za društvo u cjelini. Obrazovanjem svojih kolega, vršnjaka i javnosti o važnosti poštivanja intelektualnog vlasništva pridonosite kulturi koja cijeni i štiti kreativni rad.

Tražite pravni savjet

Ako naiđete na složena pitanja intelektualnog vlasništva ili trebate smjernice o određenim slučajevima, preporučljivo je potražiti pravni savjet, piše Yellow Brick.

Tekst: M.W.
Foto: Fauxels / Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)