Digitalna umjetnost u raljama umjetne inteligencije

Pavel Danilyuk

Umjetna inteligencija – točnije njezina navada da koristi tuđa autorska djela – ne stvara problem samo novinarima.

Digitalni umjetnik Greg Rutkowski tvrdi da je njegovo ime od rujna 2022. kao upit u AI alatima koji generiraju umjetnost korišteno više od 400 tisuća puta. Više od Pabla Picassa i Leonarda da Vincija. A sve bez njegovog pristanka.

Rutkowski je svoje digitalne radove koristio u igrama Dungeons and Dragons i Magic: The Gathering. Danas tvrdi da je zabrinut za svoju profesionalnu budućnost.

Na internetu, naime, postoje servisi kao što su Midjourney, Dall.E, NightCafe i Stable Diffusion, koje u nekoliko sekundi mogu napraviti nova, umjetno generirana umjetnička djela prema upitima korisnika.

Pritom obrađuju milijune postojećih slika s interneta. Umjetnici – posebno oni koji dolaze iz branše digital arta – žale se da se taj proces odvija bez njihovog pristanka.

Kako dokazati autorstvo?

Rutkowski se pribojava da uskoro na internetu neće moći pronaći vlastita djela.

“Rezultati će biti povezani s mojim imenom, ali to neće biti moja slika. Neću je kreirati ja. Sve ono na čemu smo radili toliko godina umjetna inteligencija nam je tako lako oduzela”, tvrdi Rutkowski.

Umjetna inteligencija tako bi mogla potpuno promijeniti čitavu industriju, a ljude umjetnike pospremiti u – ropotarnicu povijesti.

Pri čemu se javlja prilično veliki problem.

Umjetna inteligencija je obučavana temeljem milijuna, možda i milijardi umjetničkih djela razasutih po internetu. Pa će biti prilično teško ući u trag onog što je nečiji rad.

Naravno, ako neki umjetnik uspije dokazati da je njegovo djelo inspiriralo sliku koju je proizveo alat temeljen na umjetnom inteligencijom, onda je pošteno da originalni autor dobije primjerenu naknadu.

No, pitanje svih pitanja je kako to dokazati.

Tekst: M.K.S.
Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)