Dorađuju se autorska prava vezana uz umjetnu inteligenciju

Foto: Dimitris Vetsikas / Pixabay

Europska komisija počela je s doradom nacrta zakona o umjetnoj inteligenciji koji je osmišljen prije dvije godine. Na to ju je potaknula pojava Chat GPT-ja te se, piše Zoran Vitas u Večernjem listu (čitanje ovog teksta se naplaćuje) posljednja dva tjedna u Bruxellesu raspravlja o dopunama prijedloga kojim bi se od kompanija koje razvijaju takve napredne platforme umjetne inteligencije tražilo da otkriju koristi li se u razvoju bilo kakav autorskim pravima zaštićeni materijal – praktički da otkriju izvore iz kojih platforme poput Chat GPT-ja ili Microsoftova Binga vuku svoju “inspiraciju i znanje”.

Ta će regulativa biti prvo opsežno svjetsko zakonodavstvo o umjetnoj inteligenciji.

“U samo nekoliko tjedana Chat GPT dosegnuo je 100 milijuna aktivnih korisnika. Prema prijedlogu europskog zakona, za koji sve više europarlamentaraca smatra da njegovo donošenje treba ubrzati, alati umjetne inteligencije podijelili bi se prema razini rizika – od minimalnog, prema ograničenom, pa visokom i na kraju neprihvatljivom. Posebno bi se obratila pozornost na biometrički nadzor, širenje dezinformacija ili diskriminatoran jezik”, piše Vitas.

Navodi da visokorizične alate neće zabranjivati, ali oni koji takve platforme koriste morat će pri tome biti krajnje transparentni. Pri tome se posebice misli na Midjourney, sve popularniji alat za izradu ilustracija utemeljen na generativnoj umjetnoj inteligenciji. U SAD-u je Ured za autorska prava već povukao zaštitu autorskih prava na kompletan strip koji je napravljen ovim alatom te promijenio pravila za zaštitu autorskih djela. U Europi će se prema novom zakonu morati označiti da se koristi zaštićeni materijal. Bilo je ideja da se jednostavno zabrani korištenje zaštićenog materijala i u svrhe strojnog učenja, ali je prevladalo mišljenje u korist transparentnosti.

Tekst: V.W.
Foto: Dimitris Vetsikas / Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)