News

Europska komisija razmatra uvođenje „novih i inovativnih financijskih rješenja“ za povećanje održivosti medijskog sektora

Govoreći pred zastupnicima u Odboru za kulturu Parlamenta, početkom svibnja, povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton i povjerenica za inovacije Mariya Gabriel ukazali su na planove Europske komisije o pomoći ugroženoj medijskoj industriji u EU, dodatno pogođenoj koronakrizom.

Breton je rekao da će nastojati surađivati ​​s europarlamentarcima na “testiranju novih i inovativnih financijskih rješenja za podršku medijskom sektoru, posebno na lokalnoj i regionalnoj razini”.

Povjerenica EU-a za istraživanje i inovacije, Mariya Gabriel, rekla je da je kroz europski program Horizon 2020 (Obzor 2020) osigurano devet milijuna eura za pomoć medijima te da će vjerojatno biti osigurano više sredstava prije nego što se u lipnju ove godine objavi natječaj za profesionalne medijske projekte koji će se financirati iz tih sredstava.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton naglasio je da bi nadolazeći Zakon o digitalnim uslugama, koji predstavlja nastojanje Europske komisije da regulira digitalni ekosustav, trebao biti proveden kako bi se stvorili ravnopravniji uvjeti poslovanja između platformi i tradicionalnih medija. Izrazio je nadu da će zakon biti završen prije kraja ove godine.

Breton je istakao kako internetske platforme postaju sve svjesnije neizbježnih promjena koje donosi regulacija digitalnog prostora i digitalne ekonomije. (izvor EURACTIV.com, Samuel Stolton)