Europski kreativci kritiziraju Komisiju

Europska kreativna industrija kritizirala je Europsku komisiju zbog toga što je u objavljenim preporukama napravila otklon od izvornog teksta Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu te je tako, tvrde, učinila neupotrebljivom.

Nova direktiva o autorskim pravima, revidirana nakon dva desetljeća, suprotstavila je umjetnike i druge autore i izdavače vijesti tehnološkim tvrtkama, internetskim aktivistima i potrošačkim skupinama te je imala za cilj pružiti pravičnu i razmjernu naknadu za bilijun dolara vrijednu europsku kreativnu industriju i njenih 11,7 milijuna zaposlenih.

Prijelomni članak – Članak 17 – traži od internetskih platformi (Google, YouTube, Facebook, Instagram, itd.) ugradnju filtara koji će korisnike spriječiti u objavljivanju autorskim pravom zaštićenih djela. Usto, internetske platforme, prema tom članku, mogu biti kažnjene za objavu takvog sadržaja.

Europska komisija je zatražila mišljenje online platformi i vlasnika autorskih prava o tome kako bi bilo najbolje primijeniti Članak 17. Te konzultacije su završene, a rezultat tog savjetovanja je sažet u novim Smjernicama.

U tom dokumentu Europska komisija je odustala od izvornog teksta Članka 17 kojim se pružala snažna zaštita vlasnicima autorskih prava, mišljenje je 23 tijela koja predstavljaju europske medijske nakladnike, glazbenike, filmske radnike i producente. Njihovo mišljenje izraženo u je zajedničkom pismu upućenom potpredsjedniku Komisije za digitalna pitanja, Thierry Bretonu.

Nisu zadovoljni s predloženim smjernicama za primjenu Članka 17 i traže od Europske komisije da njihove primjedbe uzme u obzir.

Europska komisija je izjavila da Smjernice predstavljaju uravnoteženi pristup problemu i da definiraju bolji način istodobne zaštite autorskog prava i poslovanja internetskih platformi.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)