Globa za širenje mema i videa?

U paketu nedavno donesenog zakona o potporama za pojedince, tvrtke i organizacije pogođene ekonomskim posljedicama pandemije korona virusa u Sjedinjenim Državama, vrijednog gotovo 900 milijardi dolara, nalazi se i zakon nazvan CASE Act (Copyright Alternative in Small-Claims Enforcement Act).

Riječ je o propisu koji kreativcima – umjetnicima, dizajnerima, piscima, novinarima, itd. omogućuje podizanje tužbe u slučaju kršenja njihovih autorskih prava bez pokretanja parnice na sudu, dopisom Vijeću za autorsko pravo pri američkom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Mnogi stručnjaci kažu da je CASE Act upravo zato gotovo sigurno neustavan, jer ogranku izvršne vlasti daje funkciju sudske, formiranjem posebnog Vijeća za autorsko pravo, svojevrsnog suda izvan postojećeg sustava sudova.

Uz to, kritičari tvrde da je CASE Act nedovoljno precizan te da može biti vrlo štetan za bilo kojeg pojedinca koji nečije autorsko djelo – bilo je da riječ samo o nekom memu ili kratkom video-isječku – svjesno ili nesvjesno – podijeli na internetu sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama. Propisana globa za to može dosegnuti iznos do 30 tisuća dolara, a sud može počinitelja kazniti i kaznom zatvora.

Pojedinac pogođen CASE tužbom mora se hitno javiti američkom zavodu za intelektualno vlasništvo (zapravo, tom njegovom posebnom Uredu za autorske tužbe) na jasno propisan način i uz vrlo kratkom roku, želi li se nagoditi i izbjeći preskupu globu.

Više pojedinosti.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)