Google postigao sporazum s nakladnicima u šest zemalja EU: s ostalima dogovor prije kraja godine

Google se dogovorio s 300 nakladnika o plaćanju naknada i pokrenuo novi program licenciranja u kojem je okupljeno više od 750 publikacija sa Starog kontinenta

11. svibnja 2022. – Google je danas objavio kako je uspio postići sporazum s više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalističkih publikacija u Njemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj i Irskoj. Usto, Google pregovara i s mnogim drugim medijskim nakladnicima diljem Europe, o licenciranju sadržaja na način kako je to propisala Direktiva o autorskom pravu na digitalnom jedinstvenom tržištu.

Direktiva dopušta internetskim tražilicama, kao što je Google, besplatan prijenos poveznice uz “vrlo kratak izvadak” iz sadržaja medijskih nakladnika. Direktiva je unijela i novo (srodno) pravo za medijske nakladnike koje im dopušta naplatu većih količina sadržaja koji objavljuju i distribuiraju putem interneta. Direktiva nije sasvim precizno odredila što znači “vrlo kratak” i “veća količina sadržaja”, a u Googleu kažu da će plaćati sadržaj koji se nalazi iza poveznice i kratke izvatke – na način kako je to već uređeno u Njemačkoj.

Uz objavu o tom pregovaračkom uspjehu, Google je pokrenuo i novi alat Google News Showcase, koji će biti ponuđen tisućama novih medijskih nakladnika, počevši prvo u Njemačkoj i Mađarskoj te u ostalim zemljama članicama Europske unije, tijekom slijedećih nekoliko mjeseci.

Taj alat biti će dostupan putem posebne konzole za pretraživanje, a nakladnicima će biti ponuđen tzv. Sporazum o proširenom pregledu vijesti (Extended News Preview – ENP). U tom sporazumu biti će objašnjeno što Google nudi, kako će informirati nakladnike o uporabi te usluge i na koji će se način ta usluga moći konzumirati.

Jedan od parametara za određivanje visine naknade bit će i rang stranica medijskog nakladnika na Google tražilici, a gledati će se i koliko prihoda generira na stranicama s kojih Google generira kratke izvatke.

Medijski nakladnici će imati potpuni nadzor nad time što će se od njihovih sadržaja prikazivati na Googleovoj tražilici, kao i nad načinima prikazivanja tih sadržaja.

Kako bi “zasladio” ponudu, Google na kraju u svom priopćenju kaže kako će nastaviti sa svim svojim programima pomoći novinarstvu u Europi i ostatku svijeta. To su programi Innovation Challenge for Europe i Google News Initiative Subscriptions Academy.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)