Google prijeti – blokirat će vijesti u Kanadi

Jason Hafso | Unsplash

Iz Googlea su krajem lipnja objavili kako namjeravaju realizirati svoju prijetnju da će ukloniti linkove na vijesti iz rezultata njihove tražilice u Kanadi. Naime, slično EU direktivi o zaštiti autorskih prava, i u Kanadi je donesen zakon kojima se obvezuju tehnološke kompanije da pregovaraju s medijskim izdavačima i ugovore plaćanja za vijesti koje se pojave u rezultatima tražilice.

Tako su sada i Google i Meta, vlasnik Facebooka najavili da će blokirati vijesti kanadskim korisnicima na svojim platformama nakon što je u lipnju u Kanadi donesen zakon C-18 (Zakon o online vijestima), piše britanski Guardian. Već godinama se velike tehnološke platforme i izdavači spore oko podjele prihoda od reklama uslijed korištenja novinarskih članaka.

“Informirali smo vladu Kanade da ćemo na žalost morati ukloniti linkove na kanadske vijesti iz naše tražilice, kao i u proizvodima Google News i Google Discover (vijesti koje se generiraju korisnicima na mobitelima po njihovim preferencijama) onog trenutka kada zakon stupi na snagu.

Nismo se olako odlučili na ovu odluku, ali vjerujemo da je važno da smo čim prije transparentni prema kanadskim izdavačima i našim korisnicima”, objavili su iz Googlea na svom blogu vezanom za područje Kanade.

Google se često suprotstavljao zakonima koji bi natjerali tehno kompanije da dijele prihod s medijskim izdavačima tvrdeći da će “zakoni linkanja” srušiti web “jer će postaviti cijenu na linkanje”.

Nasilni pristup neće proći

Iz Google, naime, gledaju iz svog kuta – oni smatraju kako besplatno omogućuju kompanijama da dijele svoje linkove bez troškova. Ali, pritom prelaze preko činjenice da upravo mnoštvo sadržaja medija generira velik broj korisnika i prometa Googleu koji pak time povećava svoje prihode od oglasa.

Novi kanadski zakon propisuje pravila kojim se platforme poput Facebooka i Googlea primorava da postignu komercijalne ugovore i plaćaju medijskim izdavačima za njihov sadržaj.

Kanadski premijer Justin Trudeau nedavno je izjavio da tehnološke kompanije koriste svoju moćnu poziciju kako bi izbjegle plaćati za vijesti.

“Činjenica da bi ti internetski divovi radije prije odrezali Kanađanima pristup lokalnim vijestima, nego platili pošteno dio je veliki problem, a sad još koriste bullying taktike kako bi bilo po njihovom. To ne može proći”, izjavio je Trudeau pred novinarima ranije u lipnju.

Sličnih prijetnji bilo je i u Australiji prije nekoliko godina gdje je, pak, Meta doista kratkotrajno i bila blokirala vijesti nakon donošenja tamošnjeg zakona, ali na kraju su tehno platforme i medijski izdavači postigli dogovor i usluge su se nastavile.

Iz Googlea, pak, još tvrde, da novi zakon u Kanadi ide šire od sličnih zakona u Australiji i Europskoj uniji te da drže da nije održiv za njihov biznis model pa traže od kanadskih vlasti da još dorade taj zakon.

Tekst: D.L.
Foto: Jason Hafso / Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)