I europski Zakon o digitalnim uslugama štiti novinarska i medijska autorska prava

Zakon o digitalnim uslugama olakšava borbu protiv dezinformacija, dodatno osnažuje (i novinarska) autorska prava te zabranjuje internetskim platformama samovoljno i jednostrano brisanje medijskih sadržaja.

20. siječnja 2022. – Europski parlament, koji ovoga tjedna održava svoju prvu ovogodišnju plenarnu sjednicu u Strasbourgu, danas je izglasao Zakon o digitalnim uslugama (Digital Services Act – DSA), propis koji će znatno odrediti budućnost interneta na Starom kontinentu, a i šire. Ilegalno postavljene sadržaje bit će lakše ukloniti, manipulativni oglasi bi će zabranjeni, a pristup do važnih informacija biti će olakšan.

Što se tiče novinara i tog propisa, Zakon o digitalnim uslugama (a za novinare su najvažniji članci 11 i 12) olakšava borbu protiv dezinformacija i dodatno osnažuje autorska prava te jamči da velike internetske platforme neće moći samovoljno i jednostrano brisati novnarske članke. Uvodi se odgovornost platformi za algoritme te poboljšava moderiranje sadržaja.

Zakon treba definirati najbolje moguće uvjete za pružanje inovativnih digitalnih usluga na jedinstvenom internom europskom tržištu, poboljšati kibernetičku zaštitu i zaštitu privatnosti korisnika te osnažiti primjenu svih temeljnih prava.

Usto, Zakonom se postavlja i nova, robusna struktura koja će nadzirati pružatelje usluga. To je učinenjno postavljanjem brojnih obaveza, počevši od zabrane svih oblika dezinformacija do zabrane distribucije sadržaja bez privole vlasnika autorskog prava.

Tekst koji je Parlament danas odobrio s 530 glasova za, 78 protiv i 80 suzdržanih bit će osnova za pregovore s francuskim predsjedništvom Vijeća, koje zastupa države članice.

Više pojedinosti


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)