Internet Archive izgubio parnicu zbog kršenja autorskih prava e-knjigama

Logo: National Emergency Library; Izvor: Internet Archive

Četiri vodeće američke izdavačke kuće dobile je parnicu nakon što su tužile neprofitnu organizaciju Internet Archive zbog skeniranja i besplatnog posuđivanja brojnih digitalnih kopija knjiga zaštićenih autorskim pravom tijekom ranih dana pandemije.

Hachette Book Group, HarperCollins, John Wiley & Sons i Penguin Random House tužili su organizaciju najpoznatiju po Wayback Machineu, arhivi s pohranjenih više od 735 milijardi web stranica od početaka interneta, nakoh što je ova bila nudila Nacionalnu knjižnicu za hitne slučajeve (National Emergency Library), privremenu zbirku tisuća elektroničkih knjiga, koja je bila dostupna od 24. ožujka do 16. lipnja 2020. godine. Internet Archive je navela da pokreće National Emergency Library kako bi pomogla osobama koje su ostale bez fizičkog pristupa svojim knjižnicama tijekom pandemije bolesti COVID-19.

National Emergency Library je istovremeno posuđivala više kopija pojedine digitalne knjige, a izdavači su je tužili zbog njih 127. Internet Archive je tvrdila da je njen postupak zakonit, prema doktrini fer korištenja, a izdavači da je posrijedi masovno kršenje autorskih prava.

Knjižnice, inače, u američkom pravu imaju pravo posuđivanja knjiga svojim članovima prema “doktrini prve prodaje”, koje pojedincu, vlasniku knjige zaštićene autorskim pravom, daje pravo da knjigu proda, prikazuje ili da svoj primjerak iznajmljuje.

Uobičajeni model poslovanja Internet Archivea ne dopušta korisnicima masovno preuzimanje e-knjiga. Umjesto toga, “kontrolirano digitalno posuđivanje” omogućava “osobama koje posjeduju fizičku knjigu da je skeniraju i u opticaj stave digitaliziranu kopiju umjesto one fizičke, na kontroliran način”. No kontrolirano digitalno posuđivanje zahtijeva i da knjižnica posuđuje samo onoliko prijeraka koliko posjeduje. Internet Archive računa svoj primjerak i po jedan primjerak za svaku knjižnicu koja mu je partner u broj e-knjiga koje smije posuđivati.

No, tijekom pandemije Internet Archive nije poštovao tu računicu, nego je posuđivao više od onoga što sud smatra dopuštenim. IA je tvrdio da to ne potpada pod kršenje autorskih prava jer predstavlja fer korištenje, čija doktrina navodi da korištenje autorskih djela u svrhe poput kritike, komantiranja, novinarskog izvještavanja, poučavanja (uključujući višestruke kopije za korištenje u razredu), školovanja ili istraživanja ne predstavlja kršenje autorskih prava.

Sud je odlučio da način na koji je Internet Archive koristio knjige u Nacionalnoj knjižnici za hitne slučajeve ne potpada pod taj princip.

Internet Archive i dalje nudi besplatno preuzimanje milijune knjiga kojima su istekla autorska prava jer su izdane prije 1927. godine. One novije mogu se posuditi na određeno razdoblje samo uz upis u članstvo koje je besplatno.

Dok su udruge autora pozdravile presudu, Internet Archive je najavio žalbu.

Logo: National Emergency Library; Izvor: Internet Archive

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)