Newsletter - arhiva

Internet Archive otvara vrata, nudi 1,4 milijuna knjiga besplatno, ali što je s autorskim pravima?

Online knjižnica poznata po projektu Internet’s Wayback Machine proširit će ponudu digitalnih knjiga tijekom pandemije koronavirusa.

Program Open Library knjižnice Internet Archive već desetak godina nudi uvid u digitalne skenove fizičkih kopija knjiga koje ta knjižnica posjeduje.

Čitatelji mogu pregledati knjige u svom mrežnom pregledniku ili ih preuzeti pa na miru pogledati na svom računalu ili e-čitaču. Pristup je omogućen tek ograničenom broju naslova odjednom, a morate ih i ‘vratiti’ nakon određenog vremena. Ako knjiga koju želite čitati nije na raspolaganju, morate se strpiti dok ju druge ne ‘vrate’, kao i u svakoj običnoj knjižnici.

Međutim, zbog širenja pandemije koronavirusa to će se sad promijeniti. Internet Archive privremeno će ukinuti liste čekanja i svima omogućiti pristup digitalnim kopijama.

Tom je mjerom obuhvaćeno 1,4 milijuna naslova. Bit će na snazi do 30. lipnja ove godine ili ukidanja izvanrednih mjera, što god dođe kasnije.
Potez je naišao na veliko zanimanje i odaziv javnosti. Internet Archive zabilježio je blizu 20 tisuća novih korisnika u samo dva dana, dok je Open Library posuđivala između 15 i 20 tisuća knjiga dnevno u tom razdoblju.

Što je s autorskim pravima, pitate se? Pa, to je dobro pitanje. Skeniranje knjiga već je dulje predmetom spora između izdavača i onih koji se time bave.
Američke strukovne organizacije Authors Guild i Association of American Publishers tužile su 2005. godine Google zbog njihovog ambicioznog projekta digitalizacije književne baštine. Presudom iz 2015. godine odlučeno je kako zakon nije prekršen jer je riječ o poštenoj uporabi (fair use).
U drugoj odluci, iz 2014. godine, američki sud je presudio kako knjižnice imaju pravo stvarati digitalne kopije knjiga kako bi ih očuvale i učinile lakše dostupne osobama s invaliditetom.

Obje odluke polaze od pretpostavke kako se skenove koristi u ograničenom opsegu., ne masovno širokoj publici kao što to u Internet Archiveu rade zadnjih desetak godina. Riječ je, čini se, o slučaju bez presedana koji će odlučujući pravorijek morati dobiti na sudu u nekom trenutku.

Možda bi moglo biti primjenjivo pravilo prve prodaje, zahvaljujući kojem je moguća preprodaja fizičkih primjeraka knjiga, CD-a i drugog zakonom zaštićenog intelektualnog vlasništva.

Doduše, to nije pošlo za rukom servisu ReDigi, platformi na kojoj je moguće ponovno prodati glazbu kupljenu online. Sud je u njihovom slučaju presudio kako prebacivanje glazbene datoteke internetom stvara novu kopiju djela i da zbog toga pravilo prve prodaje nije primjenjivo.

Slično vrijedi i za poštenu uporabu.

S druge strane, Internet Archive je neprofitna organizacija, što bi im moglo ići u prilog odluči li se ipak netko među izdavačima riskirati loš publicitet i podnijeti tužbu. Zasad se ne čini kako postoji interes za sudski epilog.