Izglasan je Zakon o autorskom pravu koji pogoduje poslodavcima

Autori u radnom odnosu lišeni su imovinskih i moralnih prava koja proizlaze iz autorstva i svedeni na najamne radnike.

Zagreb, 1. listopada 2021. – Danas je u Hrvatskom Saboru izglasan Zakon o autorskom i srodnim pravima (76 glasova za, 46 protiv i jedan suzdržani glas) kojim su autori u radnom odnosu lišeni imovinskih i moralnih prava koja proizlaze iz autorstva i svedeni na najamne radnike.

Žalosno je, no nije prihvaćen niti jedan amandman koje su oporbene stranke predložile na molbu autorskih udruga.

Za novinare i fotoreportere to je pogubno na više razina: osim što nakladnik nema interesa zadržati nas u radnom odnosu jer i nakon njegova prestanka sva autorska prava ostaju na njemu, bez vremenskog i teritorijalnog ograničenja, može i prepravljati i dovršavati naše autorsko djelo – komentirala je Valentina Wiesner, predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), netom izglasani Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAPSP) te dodala kako je skandalozna činjenica da je novi zakon, koji je trebao povećati razinu zaštite autora u odnosu na monopolističke internetske platforme koje na našem radu i ulaganju naših nakladnika zarađuju bogatstvo bez plaćanja udjela u profitu, ta prava – enormno srozao.

Novi ZAPSP donesen je kako bi se implementirala Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, čime bi se monetizirala autorska prava u odnosu na Google, You Tube, Facebook i ostale agregatore, no poslužila je kao izlika za preslagivanje autorskih prava u radnom odnosu i njihov prijenos s primarnog stvaratelja, autora kao fizičke osobe koji je polazišna točka ovog zakona, na sekundarnog – poslodavca. Time je u potpunosti promašen duh Direktive koja se, uostalom, odnosi na internetska prava u vremenskom razdoblju od dvije godine, a izmjenama zakona prava je prenose – trajno – upozorila je predsjednica DZNAP-a.

Stoga će, najavila je, DZNAP uputiti Europskoj komisiji zahtjev za preispitivanje usklađenosti novog ZAPSP-a s europskom legislativom, posebno u dijelu koji se odnosi na trajni prijenos prava. Globalni je maksimum trajanja autorskog prava, i za primarne nositelje, za trajanja života autora i 70 godina nakon njegove smrti za njegove nasljednike, tako da ova nova praksa koju je kreirao hrvatski zakonodavac predstavlja čudni i ničim opravdani pravni presedan.

Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a i novinarka Večernjeg Lista. Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Pozdravljamo jednu izmjenu koja je također presedan, a uspjeli smo je nametnuti nakon burnih rasprava u procesu donošenja zakona – novinarska autorska djela uvrštena su u zakon izrijekom. Tome ne bismo trebali pisati panegirik jer bi bilo logično da smo izrijekom uvršteni u zakon koji se bavi i nama, no u moru apsurda iznimno nam je važno da smo bar jedan skinuli s dnevnog reda – kaže V. Wiesner.

DZNAP je već poduzeo preliminarne radnje oko preispitivanja usklađenosti s EU regulativom. S obzirom da je gotovo cijela oporba predložila amandmane DZNAP-a na ZAPSP, u prepoznavanju štetnih posljedica zakonskih izmjena autorska organizacija novinara nije usamljena.

S obzirom da smo dosad u ZAPSP-u bili svrstavani među književnike, poentirat ću Hemingwayevom crticom: Nikad ne pitaj kome zvono zvoni. Tebi zvoni – danas je vladajuća koalicija u Hrvatskom saboru zazvonila novinarima i fotoreporterima, ali i svim ostalim autorima u radnom odnosu – zaključila je predsjednica DZNAP-a.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)