Kako vam Google može pomoći u zaštiti autorskog prava?

Frimbee

Tko kaže da Googleu nije stalo do autorskih prava?

Na stranici Transparency Report najpoznatija svjetska internetska tražilica redovito objavljuje podatke o tome koliko je zaprimila zahtjeva za uklanjanje sadržaja iz rezultata pretraživanja zbog mogućeg kršenja autorskih prava.

Cilj im je, kažu u svojoj objavi, pomoći svima da shvate kako autorska prava utječu na pristup sadržaju putem Googleovog pretraživanja.

Do sada su zaprimili više od sedam milijardi zahtjeva za uklanjanjem URL-ova zbog kršenja autorskih prava. Riječ je o 6,8 milijuna jedinstvenih domena i gotovo 400 tisuća vlasnika autorskog prava. A navode i najzanimljivije primjere.

U Hrvatskoj rekorder je diskografska udruga

Jedan im je ukrajinski političar tako poslao žalbu zbog kršenja autorskih prava jer je njegova slika upotrijebljena u mnogim člancima u kojima se kritizira njegov rad kao dužnosnika. Nakon pomne analize slučaja, Google nije uklonio URL-ove s tom fotografijom iz rezultata pretraživanja.

Jedan pojedinac žalio se pak u ime neke crkve  jer je u članku koji je kritizirao postupke te crkve korištena fotografija s njezine web-lokacije. I ta je žalba odbijena.

Google je intervenirao i uklonio URL sa servisa Vime nakon što ga je jedan nezavisni pop bend upozorio da je na toj stranici neovlašteno prikazan video s njihovom pjesmom. Prenositelj videozapisa nije bio ovlašten za upotrebu pjesme koja je autorsko djelo.

U Hrvatskoj najviše prijava, njih čak 11.498, podnijela je Hrvatska diskografska udruga. Prijave datiraju sve do 2014. godine.

Poseban obrazac

Google proklamira da odgovara na sve jasne i konkretne obavijesti o navodnom kršenju autorskih prava. Imaju poseban web obrazac, usklađen sa zakonom, a procedura je jednostavna.

Vlasnik autorskih prava koji smatra da neki URL koristi sadržaj koji krši njegova ili njezina autorska prava šalje im zahtjev za uklanjanje. Googleovi timovi potom pregledavaju zahtjev. Ako je utemeljen, uklonit će URL iz rezultata pretraživanja.

Fotoreporterima i novinarima često se na ovaj način otuđuju fotografije, tekstovi, prilozi. Ništa nas ne košta da, kad uočimo da netko neovlašteno koristi naše autorsko djelo – i da se ono jednako tako neovlašteno vrti po Googleu – popunimo obrazac i pokušamo to spriječiti.

Sve do trenutka dok Google ne počne autorima i nakladnicima plaćati za medijski sadržaj kojega koristi u svojem feedu, to je jedini način da zaštitimo naša autorska prava. Bar kad je o najpopularnijoj svjetskoj internetskoj tražilici riječ.

Tekst: M.K.S.
Foto: Firmbee / Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)