Kongres SAD-a iz procedure izbacio zakon o autorskim pravima na internetu nakon prijetnje Facebooka

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Kongres Sjedinjenih Država izostavio je iz procedure kontroverzni zakon nakon što je Facebook zaprijetio da će, usvoji li se taj zakon, prestati objavljivati vijesti, izvijestio je Washington Post.

Zakon o natjecanju i zaštiti u novinarstvu (Journalism Competition and Preservation Act – JCPA) predložila je senatorica Amy Klobuchar uz podršku obaju stranaka kako bi se izdavačima i elektroničkim medijima dala snaga za pregovore o tome kako se njihovi sadržaji distribuiraju na online platformama poput Googlea i Facebooka, a ove bi zauzvrat morale platiti izdavačima za novinarski sadržaj.

Iako je Zakon izvorno podržao Zakonodavni odbor Senata, Meta, vlasnik platforme Facebook, mu se oštro suprotstavio. Glasnogovornik Mete je JCPA nazvao “loše zamišljenim novinarskim zakonom”, nakon čijeg će donošenja Meta “biti prisiljen razmisliti o uklanjanju svih vijesti s platforme”. “Zakon o natjecanju i zaštiti u novinarstvu ne shvaća ključnu činjenicu: izdavači i radiodifuzijske tvrtke stavljaju sami svoje sadržaje na našu platformu zato što im to donosi prihode – nipošto obrnuto”, stoji u Metinoj objavi.

Protiv JCPA ustale su otvorenim pismom i udruge za zaštitu potrošača i think-tankovi poput Electronic Frontier Foundationa i Public Knowledgea u kojemu tvrde da bi JCPA doveo do povećanja “dezinformacija, govora mržnje i raznih vrsta uznemiravanja” te do toga da bi vlasnici novinarskog sadržaja mogli tužiti online platforme zbog smanjenja njihova dosega te ih zastrašiti tako da ne blokiraju uvredljiv sadržaj.

Meta je 2021. godine privremeno prestala objavljivati vijesti u Australiji nakon što je u toj državi predložen zakon koji je zahtijevao da društveni mediji plaćaju za novinarske sadržaje. Zabrana je sprječavala australske korisnike Facebooka da vide, dijele ili imaju ikakvu interakciju s vijestima na toj platformi. Nakon što su uvjeti zakona ublaženi, a Meta ugovorio plaćanje distribucije sadržaja putem Facebooka s News Corpom Ruperta Murdocha, zabrana je ukinuta.

Ilustracija: Gerd AltmannPixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)