Opet umjetna inteligencija osporava tvrdnje autora

Kaitlyn Baker | Pexels

Nekoliko autora podnijelo je zajedničke tužbe američkom Okružnom sudu u Kaliforniji, tvrdeći kako OpenAI krši njihova autorska prava i Zakon o autorskim pravima. Tereti ih se također zbog nepoštenog tržišnog natjecanja, nemara, neopravdanog bogaćenja i drugog, jer je ChatGPT nezakonito obučen na piratskim kopijama njihovih knjiga.

OpenAI odgovorio je nakon nekoliko mjeseci. Naravno, pobija sve njihove navode osim jednog, a koji se odnosi na izravno kršenje autorskih prava. Tu se OpenAI nada pobijediti u “kasnijoj fazi slučaja”.

Open AI smatra kako autori pogrešno shvaćaju opseg autorskih prava. To što oni koriste njihova djela, zaštićena autorskim pravima ne čini ih plagijatorima, jer njihov je cilj svoje modele “naučiti izvesti pravila koja leže u osnovi ljudskog jezika”, kako bi tako pomogli ljudima da im svakodnevni ili poslovni život učini lakšim, ili da se jednostavno zabavljaju upisivanjem upita u ChatGPT.

OpenAI smatra kako autori nisu uspjeli dokazati da tvrtka ima izravni financijski interes u tom navodnom kršenju autorskih prava njihovih djela jer ne postoji “uzročna veza” između kršenja autorskih prava tužitelja i njihovih djela i bilo kakve dobiti tuženika.

OpenAI tvrdi kako je svrha zakona o autorskim pravima „promicanje napretka znanosti i korisnih umjetnosti” štiteći način na koji autori izražavaju ideje, ali ne i samu “temeljnu ideju”, jer autor ima autorsko pravo na svoju knjigu, ali ne i na “statističke informacije koje se odnose na učestalost riječi, statističke obrasce i tematske oznake” u toj knjizi, piše Ars Technica.

Autori su Open AI na teret stavili osim kopiranja njihovih djela i namjerno izostavljanje imena autora, godine izdanja (CMI), i to s namjerom da “nepošteno zaradi i preuzme zasluge za razvoj komercijalnog proizvoda temeljenog na neatribuiranim reprodukcijama tih ukradenih ideja i djela”.

Tuženik takvu objedu naziva otrcanom, ako do toga dođe, to je”nenamjerna nuspojava”, kažu.

Ostaje za vidjeti kakvu će sud u Kaliforniji donijeti odluku. Ukoliko OpenAI i uspije odbaciti sve optužbe, sud će morati odlučiti krši li tuženik Zakon o autorskom pravu, što će reći da podaci o obuci ChatGPT krše zakon reprodukcijom i distribucijom originalnih radova bez ovlaštenja ili dovoljnih izmjena.

To bi onda opet bio vjetar u leđa autorima za koje je umjetna inteligencija kopija ljudske inteligencije, prepakirana i odvojena od svojih kreatora.

Tekst: R.L.
Foto: Kaitlyn Baker / Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)