Postaje li ChatGPT konkurencijama novinama?

Matheus Bertelli

New York Times (NYT) razmatra tužbu protiv tvrtke Open AI kako bi zaštitio svoja autorska prava.

Tužbi, ako do nje u konačnici dođe, prethodili su višemjesečni pregovori tijekom kojih su NYT i proizvođač ChatGPT-a pokušali postići dogovor oko licenciranja. Ideja je bila da OpenAI plati New York Timesu za uključivanje njegovih članaka u alate ove tehnološke tvrtke za umjetnu inteligenciju.

No, očito je zapelo na lovi, pa je ovih dana objavljeno da NYT razmatra mogućnost pokretanja sudskog procesa.

Ako se uprava jedne od najpoznatiji svjetskih novinskih redakcija doista odluči na ovakav potez, bit će to najveći pravni sukob oko pitanja vezana uz umjetnu inteligenciju i autorska prava medija.

U redakciji New York Timesa očito smatraju da ChatGPT postaje izravna konkurencija novinama budući da stvara sadržaj koji je – dijelom – temeljen i na tekstovima njihovih novinara.

Rudarenje bez dopuštenja

Sve je više tehnoloških tvrtki koje u svojim tražilicama koriste ChatGPT. Kako bi servirale odgovor na traženo pitanje, one u pretraživanju interneta koriste i informacije koje su objavili mediji. Dnevne novine, tjednici, televizije, radija, web portali. To “rudarenje” podataka provodi se bez njihovog dopuštenja.

A kako usluge ChatGPT-ja sve više uzimaju maha, potreba čitatelja da posjeti web stranicu nekog medija postupno se smanjuje. I oni trpe financijsku štetu.

Ako američki savezni sud utvrdi da je OpenAI nezakonito kopirao članke Timesa kako bi uvježbao i kalibrirao svoj model umjetne inteligencije, sud bi mogao narediti tvrtki da uništi taj dio podataka ChatGPT-ja. I prisili je da stvori novu bazu iz koje će crpiti informacije koristeći samo ono što nije zaštićeno autorskim pravima.
Kazne su pritom goleme – iznose i do 150 tisuća dolara za svako “namjerno počinjeno” kršenje.

U procesu bi se lako moglo dokazati da je ChatGPT kopirao milijune nečijih autorskih djela. Upravo novinari koncizno i precizno objavljuju podatke o događajima. A ChatGPT je onaj koji ta njihova djela “krade” ili, u blažoj verziji, “posuđuje” kako bi svojim korisnicima pružio potrebne informacije.

Za Open AI izvansudski dogovor čini se kao najbolje rješenje. Sad je samo pitanje namjerava li New York Times, ako na sudu ili izvan njega na koncu dobije novac od tvrtke koja je postala jedan od sinonima za praktičnu primjenu umjetne inteligencije, dio tih sredstava podijeliti sa svojim novinarima.

Onima koji su naposljetku sve te informacije koje je naknadno preuzeo ChatGPT i – napisali.

Tekst: M.K.S.
Foto: Matheus Bertelli (Pexels)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)