Postanimo ujedinjeni glas protiv nepravednog oduzimanja autorskog prava

3. lipnja 2021. – Društvo za zaštitu novinarskih i fotoreporterskih autorskih prava objavilo je video apel kojim upozorava javnost, saborske zastupnike, kolege fotoreportere i novinare te sve ostale iz hrvatskih autorskih udruga na potrebu donošenja pravednog Zakona o autorskim pravima – umjesto sadašnjeg prijedloga, koji tijekom lipnja ide u drugo čitanje u našem parlamentu. (Brojne pojedinosti o tome možete pročitati na provedenom esavjetovanju o tom propisu.)

Suština problema predstavljena je kroz dramski monolog glumca i saborskog zastupnika Vilima Matule u pripremi za ulogu hrvatskog ratnog fotoreportera, a i kroz komentare fotoreportera Srđana Vrančića, novinara Jasmina Klarića, književnika Ivice Đikića i glazbenika, političara i saborskog zastupnika Miroslava Škore.

Pogledajte video apele ovdje:
Komentari o autorstvu:
https://youtu.be/ziEQM4yBRiI  i
Situacija u kojoj se zatekao fotoreporter: https://youtu.be/iVfQ3T3ET0g

U tim spotovima, govornici ističu da je prijedlog Zakona “smrt” za autorska prava novinara i fotoreportera (ali i glazbenika, scenarista, književnika, redatalja i ostalih kreativaca) jer se, između ostaloga, imovinska prava proistekla iz autorskih prava prebacuju (medijskom) poslodavcu bez prostornog i vremenskog ograničenja. Apel govornika je da se preispita taj zakon i u zajedničkoj borbi svih kreativaca prihvati zadovoljavajuće rješenje za autore, ostvari zaštita njihovih prava,  i postigne pravična naknada za njihova djela.  Autori filma su naše kolege Daniel Kasap i Miroslav Edvin Habek.

Pročitajte i komentar Miroslava Edvina Habeka o navednom filmu:

Slika govori više od tisuću riječi. Kao novinar i urednik često sam se susretao s tom rečenicom, ali kao da mi je njezin pun značaj i smisao uvijek nekako izmicao sve dok se nisam s kolegom fotoreporterom i snimateljem Danijelom Kasapom suočio s velikim i zastrašujućim profesionalnim problemom.

Kako i je li uopće moguće smisleno, efektno i lapidarno, upoznati i upozoriti širu javnost, ali i sve nas nazovi pametne novinare, fotoreportere, književnike, pisce i ostale autore, na krajnje zastrašujuću i ničim skrivenu namjeru predlagatelja novog zakona koji “predmnijeva da je poslodavac stekao isključiva imovinska prava iskorištavanja autorskog djela bez prostornog i vremenskog ograničenja”.

Štoviše, poslodavcu bi se, između ostaloga, i bez očekivanog otpora zakonom trebala dodijeliti autorska prava i neovisno o prestanku radnog odnosa autora, te se smatra da je tim zakonom, pazite sad, poslodavac dobio autorovo odobrenje da djelo prerađuje, sastavi s drugim djelom, kao i da djelo predstavlja javnosti pod imenom poslodavca .“ Ako je to moguće…”, nastavlja se u prijedlogu zakona.

Osim toga, u novom zakonskom prijedlogu se navodi i kako se smatra da je poslodavac dobio autorovo odobrenje da dovrši njegovo djelo za slučaj da autoru radni odnos prestane prije dovršetka djela, kao i u slučaju kad se opravdano može smatrati da autor neće moći sam dovršiti djelo

I to, pazite sad, u skladu s potrebama poslodavca!

Krađa, prva je riječ koja pada na pamet. Nasilnika je lako prepoznati, no žrtva je anonimna i većini nevidljiva. Uovom slučaju to bi trebao bitI samo anoninimni autor i njegovo djelo koje bi se, prema prijedlogu novog zakona, čak i javnosti trebalo predstavljati pod imenom poslodavca. Ako je to moguće – kako se, ponavljamo, ističe u zakonskom prijedlogu.

Ovim video prilogom, kratkim filmom – potencijalnim žrtvama takvog zakona o autorskom pravu, dajemo glas. Glas protiv nasilnog oduzimanja autorskog prava.

Učinili smo to preko slika, fotografija ratnih fotoreportera na prijedlog kolege Kasapa, a na njih smo vezali, na moj prijedlog, razmišljanja i izjave kolega novinara, pisaca i dvojice oštro suprostavljenih saborskih zastupnika – glazbenika i glumca koji se, pak, pokušao uživiti u ulogu fotoreportera

Ponavljamo, slika govori više od tisuću riječi, a mi smo uz sliku ponudili i glas.

UjedInjeni glas protiv nasilnog oduzimanja autorskog prava.

Miroslav Edvin Habek

 


Još jednom, video prilozi nalaze se na ovim internetskim poveznicama, na YouTubeu:

Komentari o autorstvu:  https://youtu.be/ziEQM4yBRiI 

Situacija u kojoj se zatekao fotoreporter: https://youtu.be/iVfQ3T3ET0g

Podržite naše autore i stavite poveznicu na ovaj članak na svoje profile na društvenim mrežama, Facebooku, Twitteru i drugdje.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)