Primjena načela pravedne raspodjele autorskih naknada unosi se i u europski Zakon o digitalnim tržištima

Riječ je o proširenju odredbe o poštenim, razumnim i nediskriminirajućim općim uvjetima pristupa za poslovne korisnike. Taj prijedlog je prvotno bio namjenjen samo internetskim trgovinama aplikacija, no EU zastupnici ga žele proširiti i na sve usluge internetskih platformi.

16. travnja 2022. – Prema prijedlogu, u novi europski Zakon o digitalnim tržištima (Digital Markets Act – DMA) unio bi se novi članak (Članak 6,1) prema kojem internetske platforme moraju objaviti opće uvjete i metodologiju isplate autorskih naknada, te ih moraju, u dobroj vjeri, dati na uvid dobavljačima sadržaja. Usto, internetske platforme moraju uvesti i lako dostupan, nepristran i neovisni arbitražni mehanizam koji će se koristiti u slučaju neslaganja o primjeni općih uvjeta naknade, u pojedinim slučajevima.

Riječ je o proširenju odredbe o poštenim, razumnim i nediskriminirajućim (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory – FRAND) općim uvjetima pristupa za poslovne korisnike. Taj prijedlog je prvotno bio namjenjen samo internetskim trgovinama aplikacija, no zastupnici ga žele proširiti i na sve usluge internetskih platformi.

Drugim riječima, odlučeno je da se revizija odredbe o poštenim, razumnim i nediskriminirajućim općim uvjetima primijeni i na društvene mreže i internetske tražilice te da se uspostavi i dodatan nadzor nad plaćanjem naknada dobavljačima digitalnih sadržaja. Taj prijedlog zapravo je već više godina star zahtjev medijskih nakladnika, izražen još tijekom rasprava Direktive o zaštiti autorskih prava na digitalnom jedinstvenom tržištu.

Europska komisija će nadzirati primjenu općih uvjeta i metodologije isplata autorskih naknada, a može uvesti i dodatne propise kojima će se dodatno zajamčiti isplata naknade i osnažiti arbitražni mehanizam. Drugim riječima, Komisija postaje regulator visine naknade za medijske nakladnike

Činjenica da platforme mogu birati s kim će postići dogovor o korištenju i plaćanju sadržaja, daje im moć odlučivaja o tome tko su pobjednici, a tko gubitnici na europskom tržištu medija. Naravno, nositelj autorskog prava može odbiti dati ovlaštenje za uporabu svog sadržaja i pravno osporiti platformu ako ona to ne poštuje, no to može dovesti do uspostave automatiziranih mehanizama pregovaranja za dobivanje odobrenja od dobavljača sadržaja pa i do uvođenja modela dvostruke naknade, kako prema Direktivi o autorskim pravima, tako i prema Zakonu o digitalnim tržištima, jer tekst navedne izmjene to izričito ne isključuje.

Bit će zanimljivo promatrati praksu naplate autorskih naknada od internetskih platformi, uskoro, kad će ih na to obavezivati čak dva zakona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)