Ured za zaštitu autorskih prava SAD-a: Izdavačima ne treba kolektivna zaštita autorskih prava

Google News - snimka zaslona

Potpuno suprotno europskom pravnom trendu na području zaštite autorskih prava, Ured za zaštitu autorskih prava Sjedinjenih Američkih Država u svom lipanjskom izviješću izašao je s preporukom izdavačima – proglašavajući nepotrebnom dodatnu zaštitu autorskih prava, kojom bi agregatori online vijesti postali obavezni plaćati naknadu izdavačima vijesti koje sakupljaju, sortiraju te njihove poveznice nude svojim korisnicima. Ideja je naime bila da agregatori online vijesti izdavačima plaćaju za sadržaj vijesti koji dijele na svojim platformama. Ured ne pozdravlja mogućnost izdavača da blokiraju ili traže naknadu za korištenje svojih djela na platformama (jer “nužno bi izbjegli ili suzili ograničenja autorskih prava koja imaju kritične političke i ustavne dimenzije”). Umjesto toga, Ured u izviješću sugerira da izdavači naknadu od agregatora zatraže drugim pravnim sredstvima, kao što su izmjene zakona o tržišnom natjecanju ili porezna politika.

Izviješće je od Ureda zatražila radna skupina senatora Sjedinjenih Američkih Država dok su provodili saslušanja o reformi zakona o digitalnom autorskom pravu. Tom su prilikom izdavači, izražavajući zadovoljstvo onim što se događa u Europi, iznijeli i zabrinutost postojećom situacijom, jer iako su dobili širu publiku po nižim troškovima, ona im uzrokuje pad prihoda i omogućava nekome (agregtorima) besplatno “šlepanje” na izdavačeva ulaganja u izvješćivanje i fotografije.

Agregatori vijesti branili su se tvrdnjama kako izdavači od njih također imaju koristi jer im na web stranice dovode posjetitelje koje izdavači mogu unovčiti putem digitalnog oglašavanja.

Izdavači se uvelike oslanjaju na glavne agregatore kad je u pitanju udio od prihoda s weba u ukupnim prihodima, a on je značajan, što ih onda stavlja u slabiju pregovaračku poziciju u odnosu na agregatore vijesti kad treba pregovarati o licenčnim ugovorima.

U nedoumici, senatori su se obratili Uredu, koji svoj stav brane činjenicom da izdavači u SAD-u imaju vlasnička prava nad sadržajem koji objavljuju, što znači da već uživaju mnoge zaštite koje nudi novo zakonodavstvo EU te smatraju da bi sva nova prava bila neučinkovita bez promjena u regulativi.

Slika: Google News – snimka zaslona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)