Vojvotkinja i autorsko pravo

Reproduciranje velikih dijelova autorskog djela u komercijalne svrhe prilično je teško braniti pozivanjem na pošteno postupanje u interesu javnosti.

15. veljače 2022. – Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa, tužila je prošle godine britanske novine Daily Mail, Mail on Sunday i njihovu internetsku stranicu zbog toga što su zlouporabili njene privatne podatke i intelektualno vlasništvo u komercijane svrhe. Slučaj je izveden po skraćenom postupku, a sud je prihvatio tvrdnje Meghan Markle.

Naime, članci u navedenim publikacijama prenijeli su velike dijelove pisma (između 500 i 1250 riječi iz tog teksta) koje je Meghan Markle poslala svom ocu u ljeto 2018., neposredno nakon što se udala za princa Harrya Windsorea. Ona je tvrdila da su time povrijedili njeno pravo na privatnost, ali i autorsko pravo jer su neovlašteno koristili pismo koje je napisala.

Slučaj je autorsko pravno zanimljiv kao ilustracija granica obrane načelom poštene uporabe.

Teza kojom se novina Daily Mail branila tijekom postupka je da ima pravo (prema načelu poštene uporabe, fair use) koristiti se autorskim djelima ako je to u interesu javnosti te da pravo javnosti nadjačava autorsko pravo Meghan Markle u izvještavanju o aktualnostima.

Temeljni problem s tim argumentom je da članci koje je objavila novina Daily Mail nisu izvještavali o aktualnim događajima, već su izvještavali o stvarnom sadržaju pisma Meghan Markle. Čak je u uvodniku jednog od tih članaka bilo naglašeno da je cilj “po prvi put otkriti puni sadržaj senzacionalnog pisma koje je napisala gospođa Markle.” Sud je zaključio kako izvještavanje o sadržaju pisma nije, samo po sebi, aktualan događaj.

Daily Mail je prekršio načelo poštene uporabe jer je svjesno koristio neobjavljeni autorski rad i kopirao veliki dio tog rada kako bi postigao komercijalnu svrhu. Budući da je autorsko pravo – pravo vlasništva, pa je već i time zaštićeno zakonom, vrlo su rijetke situacije u kojima je dopušteno zbog javnog interesa kopirati autorska djela.

Odvjetnici novine tvrdili su u svojoj žalbi da sud nije dobro procijenio vrijednost navedenog pisma kao autorskog djela jer “veći dio tog teksta ima dosta nizak stupanj intelektualne kreativnosti”. Sud je i to otklonio, tvrdnjom da sama priroda autorskog djela ne može utjecati na ocjenu slobode izražavanja.

Sažeto rečeno, slučaj je autorsko pravno zanimljiv kao ilustracija granica obrane načelom poštene uporabe.

Ako se Daily Mail bude žalio Vrhovnom sudu, kao što je naznačio da želi, onda će to zasigurno biti jedan od najzanimljivijih autorsko pravnih slučajeva u ovoj 2022. godini.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)