Zbog kršenja autorskih prava od Twittera tužbom traže četvrt milijarde dolara

Brett Jordan | Pexels

Otkako je Elon Musk preuzeo Twitter ova popularna društvena mreža kao da svaki dan gasi neku drugu vatru. Novi problemi za Twitter stižu zbog – kršenja autorskih prava.

Naime, glazbeni izdavači u lipnju su podigli tužbu kojom potražuju odštetu višu od 250 milijuna dolara. U tužbi tvrde da ova društvena mreža omogućuje masovna kršenja autorskih prava što čini golemu štetu glazbenim stvarateljima.

U tužbi se tvrdi da je Twitter godinama dopuštao svojim korisnicima da toj platformi dijele autorske pjesme bez licenci, piše CNN.

Za one koji su pomislili da je to stari problem Twitter to jest točno, ali u tužbi se ističe i da se “Twitterova loša praksa samo pogoršala nakon što Musk kupio kompaniju za 44 milijarde dolara te potom masovno otpuštao zaposlenike”.

Sporno više od 1.700 pjesama

Američko nacionalno udruženje glazbenih izdavača svoju tužbu posebno bazira na tvrdnjama da je Twitter dopuštao takva ponašanja korisnika kao što je dijeljenje autorskih pjesama bez licenci, a potom su još promovirali takve objave.

A sve nezakonite radnje pomogle su velikom rastu Twittera, tvrde glazbeni izdavači čiji članovi uključuju i velike glazbene studije poput Universala, Sonyja i grupe Warner Music.

U tužbi se navodi više od 1.700 pjesama kojima su navodno kršena autorska prava na Twitteru, uključujući hitove poput “All I Want For Christmas is You” Mariah Carey, “Uptown Funk” Brune Marsa, “Hey, Ya” skupine Outkast i mnoge druge globalno popularne pjesme.

“Dostupnost glazbenih vide, uključujući i kopije izdavačkih kompozicija, pomagale su Twitterovim financijskim interesima iz dvostrukog razloga.

Sve to je donosilo veliki interes i uključenost korisnika, što je pak jačalo Twitterove prihode od reklama. Također, Twitter ne plaća licence glazbenim stvarateljima.

Bsplatno pružajući nelicencirani glazbeni sadržaj daje Twitteru nepravednu prednost u odnosu na konkurentske platforme poput TikToka, Facebooka, Instagrama, YouTubea, Snapchata i druge”, stoji u tužbi glazbenih izdavača.

Oni tvrde da svi Twitterovi konkurenti plaćaju naknade vlasnicima autorskih prava za mogućnost da koriste autorsku glazbu na svojim platformama.

Također, kažu da su u valovima otkaza nakon dolaska Muska nestali cijeli odjeli koji bi se trebali brinuti između ostaloga i za čuvanje pravila. Iznose i ranije Muskove tweetove u kojima je govorio protiv strogih zakona koji čuvaju autorska prava.

Tekst: D.L.
Foto: Brett JordanPexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)