Američki sud odlučuje je li softver za varanje u video igrama povreda autorskih prava

Destiny2shop.com, cheat, online game, FPS, softver, software

Samo varanje po svemu sudeći nije ilegalno, ali ako tvrtka napravi softver pomoću kojega se može varati, a pri tom koristi računalni kôd izvorne igre, i taj softver za varanje prodaje na tržištu – e, to bi već mogao biti problem.

Upravo ova tema predmetom je niza tužbi za kršenje autorskih prava na polju videoigara. Pravna bitka između američke tvrtke za razvoj igara Bungie i AimJunkies.com jedna je od takvih parnica. Bungie je podnio tužbu saveznom sudu u Seattleu optužujući AimJunkies za kršenje autorskih prava i zaštitnih znakova. Iste optužbe iznesene su i protiv Phoenix Digital Group, navodnih kreatora softvera za varanje u besplatnoj online igri Destiny 2.

AimJunkies je tvrdio da varanje nije protuzakonito. Da nema nikakvog kršenja autorskih prava jer su ta prava registrirana znatno nakon što su “varalice” prvi put postale dostupne. U svibnju ove godine došla je prva presuda. U njoj je sudac Okružnog suda u Seattleu stao na stranu AimJunkiesa i utvrdio da nema dovoljno dokaza za tvrdnju da su hakovi Destiny 2 prekršili autorska prava.

Bungie se žalio tvrdeći da je Destiny 2 kopirao softverski kôd koji odgovara strukturama podataka za pozicioniranje igrača. Žalba je prihvaćena i sud će ponovno razmatrati čitav slučaj. Doista postoji sumnja da su varalice koristile podatkovne strukture Destinyja 2 i inženjerski kôd Bungieja. To je očito bilo dovoljno da se slučaj nastavi. A autorska prava i na ovom području dobiju svoju detaljniju regulaciju.

Uz to, Bungie je ranije podnio sličnu tužbu protiv Elite Boss Techa, tvrtke koja je također nudila softver za varanje u igri Destiny 2. U lipnju je Elite Boss Tech priznao krivnju za kršenje autorskih prava pri korištenju Bungiejevog softverskog kôda te se s tom tvrtkom nagodio i isplatio joj odštetu od 13,5 milijuna dolara.

Tekst pripremila MKS
Slika: Destiny2Shop

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)