Portal sa svim istraživanjima o autorskom pravu

Copyright Evidence Portal

8. ožujka 2022. – Copyright Evidence Portal internetsko je odredište koje želi postati najopsežniji katalog svih empirijskih istraživanja o autorskom pravu. Sada je na njemu dostupno gotovo 1000 raznih studija i zanstvenih radova. Uz samu bazu istraživanja, Copyright Evidence Portal nudi i tumačenja te literature i pregled situacija koje ilustriraju kako autorsko pravo funkcionira u društvu, u svakodnevnoj primjeni.

Copyright Evidence Portal klasificira studije o autorskom pravu prema tome kojom branšom kreativnih industrija se bave te omogućuje komparativnu analizu tih istraživanja.

Empirijskih istraživanja o autorskom pravu najviše ima u glazbenu industriji, a najmanje – u novinarstvu! Gotovo da i nema istraživanja koja pokazuju što novinari misle o autorskom pravu ili o tome kako autorsko pravno zakonodavstvo utječe na njihovu profesiju. I to još uvijek, u doba kada se vlasnici medija i medijski radnici (novinari) udružuju kako bi potaknuli stvaranje zakonodavstava koja će ih bolje štiti od prisezanja velikih internetskih platformi.

Copyright Evidence Portal je pokazao i nešto iznenađujuće – jedno od područja u kojem postoji najviše empirijskih dokaza o primjeni autorskog prava su industrije u kojima se zaštita intelektualnog vlasništva ili ne primjenjuje ili ne provodi dovoljno aktivno. Primjer takvog sektora su izvođači u kulturi. Prava izvođača su i dalje relativno nedovoljno istraženo područje autorskog prava, posebno kad se usporedi s brojem istraživanja koja se bave autorima, kolegama izvođača.

Empirijskih istraživanja o autorskom pravu najviše ima u glazbenu industriji, a najmanje – u novinarstvu!

Copyright Evidence Portal obrađuje i temu javno dostupnih djela (public domain) – djela koja se mogu koristiti bez posebnog dopuštenja vlasnika autorskog prava nad tim uradcima. Oni koji takva djela proizvode raspravljaju o tome kako se može optimizirati ponovna uporaba tih djela i omogućiti besplatni pristup – da li postavljanjem izuzetaka ili postavljanjem ograničenja. I tako dalje.

Copyright Evidence Portal pokrenula je odvjetnička kuća Kluwer IP Law, a više pojedinosti o tome – potražite ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)