Priručnik za provjeru informacija iz medija

Priručnik za provjeru informacija iz medija, nastao kao rezultat projekta našeg kolege Radoslava Dejanovića, podijeljen je u dva dijela.

Prvi dio pruža uvid u vrste lažnih vijesti i načine na koji nastaju, mehanizme kojima se šire te pojašnjava kako se boriti protiv njih.

Drugi dio nudi praktične savjete za korištenje besplatnih, javno dostupnih alata za provjeru informacija, pomoću kojih je moguće provjeriti istinitost neke vijesti ili multimedijalne informacije, uočiti plagiranje i modifikacije te na osnovi rezultata procijeniti istinitost informacije.

Priručnik je namijenjen novinarima, ali i općoj populaciji. Pisan je tako da pojasni procese nastajanja i procjene vijesti, pa će novinarima dio informacija vjerojatno biti otprije poznat jer se svodi na etičke osnove novinarstva. No, s njima nije upoznata opća populacija kojoj je taj uvid nužan kako bi lakše usporedila kontroliranu informaciju s idealiziranim oblikom posve etične, ispravne novinarske forme.

Javnost će od ovog priručnika profitirati usvajanjem osnova novinarstva i metodologije stvaranja ispravne informacije, čime će steći (mentalne i praktične) vještine za analizu i filtriranje informacija koje nastaju svakodnevno i u velikim količinama.

Priručnik za provjeru informacija u medijima, u prvom tjednu je preuzet više od tisuću puta, a izazvao je i pozornost samih medija:

Netokracija: Priručnik Radoslava Dejanovića otkriva …

Računalo.com: Fake News, ClickBait, DeepFake i kako se boriti…

ICTbusines.info: Sam svoj lovac na fake newse

Kako prepoznati lažnu vijest u medijima…

Treba naglasiti, ovaj priručnik nije instant-rješenje, on nije “čarobni štapić” tekst koji će novinarima i drugim osobama omogućiti da brzo i nepogrešivo prepoznaju lažne vijesti. To svakako trebate imati na umu dok ga čitate.

Iako su metodologija i navedeni alati korisni u provjeravanju informacija, u tom procesu vrlo veliku ulogu igraju i opće obrazovanje, zainteresiranost čitatelja da istražuje dubinu i u širinu problema, skeptičan pristup i možda najviše – količina prakse.

Ukratko, što više vremena budete provodili istražujući istinitost vijesti, dakle, što više prakse u tome steknete, taj će proces postajati sve lakši.

Prelistajte naš Priručnik za provjeru informacija iz medija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)