Bivšem fotografu Bijele kuće tužbom žele zabraniti objavu njegove vlastite fotografije

Pete Souza, Instagram, Barack Obama, Hillary Clinton

Bio je to po svemu uobičajeni radni dan Petea Souze.

Tog proljeća 2009. godine novoizabrani američki predsjednik Barack Obama bio je na svojem prvom službenom prekoatlantskom putovanju. Turneji London – Pariz – Prag – Ankara. Souza, koji je tijekom dva Obamina mandata bio službeni fotograf Bijele kuće, imao je praktički neograničen pristup američkom predsjedniku. Prisustvovao je svim službenim događanjima, ovjekovječio sastanke zatvorene za javnost, pratio ga u stopu na putovanjima. Dok je predsjednički zrakoplov Air Force One letio iz Londona prema Parizu, Souza je ulovio gotovo pa idiličan kadar. Obama i njegova državna tajnica Hilary Clinton u maloj kabini pripremali su nastup na NATO-vu summitu u Strasbourgu. On pršti od entuzijazma, ona sa širokim, iskrenim osmjehom. Dvoje žestokih suparnika s izborne konvencije Demokrata rade zajedno za interes nacije.

Fotografiju je Souza objavio u službenoj Flickr galeriji koju je pak objavio u povodu prvih 100 dana Obaminog mandata. Nakon što je 2017. godine napustio Bijelu kuću, Souza je istu tu fotografiju objavio na svojoj osobnoj web stranici.

I tu su počeli problemi.

Souza je promptno dobio obavijest da je povrijedio autorska prava. Ta fotografija, navodilo se u depeši, vlasništvo je WENN Rights Internationala, globalne fotobaze specijalizirane za fotografije celebrityja. Koji ga obavještavaju da je prema zakonu dužan nadoknaditi štetu prouzročenu kršenjem autorskih prava. Za njegovu vlastitu fotografiju.

No Souza se nije dao. Javno je ismijao njihove argumente. I iznio sve činjenice koje pokazuju da nemaju pravo. Na službenu fotografiju Bijele kuće nitko izvana ne može polagati autorska prava. Fotografija se već ranije nalazila u javnoj domeni. A nitko na temelju izmišljenih činjenice ne smije dobiti autorsko pravo.

WENN se povukao. Objavili su da je prijetnja autorskim pravima poslana greškom. I da neće poduzeti daljnje radnje.

Čemu nas uči ovaj primjer?

Autorska prava katkada mogu izgledati kompliciranom materijom. No to ne znači da se ona mogu rastezati kako se kome svidi. Držimo se činjenica i budimo uporni.

Naše autorsko pravo neće zaštititi nitko drugi. Ako to ne učinimo mi sami. Ma koliko bogat, moćan i utjecaja bio onaj koji nam stoji na suprotnoj strani.

Tekst pripremila MKS
Slika: Pete Souza

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)