Bojana Božanić nova je predsjednica Udruge novinskih izdavača HUP-a

HUP – Udruga novinskih izdavača (HUP-UNI) na svojoj je izbornoj skupštini održanoj u posljednjem tjednu prosinca izabrala novo vodstvo, nakon odlaska bivšeg predsjednika Borisa Trupčevića koji je tom organizacijom predsjedavao u dva mandata. Nova predsjednica udruge HUP-UNI je Bojana Božanić, predsjednica uprave tvrtke Lider Media (a u prethodnom, novinarskom razdoblju karijere, Bojana je bila članica i našeg Predsjedništva).

Novi dopredsjednik HUP-UNI udruge je Renato Ivanuš iz Večernjeg lista. Tomislav Wruss iz Hanza grupe ostaje na mjestu drugog dopredsjednika. Članovi Izvršnog odbora ostaju: Ankica Kruljac iz Novog Lista, Bojan Divjak iz Glasa Slavonije, Zorica Vitez Sever iz Hanza Medie, Ivana Krajinović iz Adria medie te Zoran Turković, novi predstavnik 24 sata.

Među brojnim aktivnostima Udruge novinskih izdavača HUP-a, poseban fokus stavljen je na pripremu izmjena propisa u skladu s digitalizacijom i novim EU direktivama. HUP-UNI se prošle godine učlanila u Udrugu europskih udruženja izdavača i medija te aktivno sudjeluje u postupcima donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Hrvatska tim zakonom uvodi mogućnost kolektivne zaštite prava autora i prikupljanja naknade kroz model moguće zajedničke medijsko novinarske organizacije za kolektivno ostvarivanje prava.

Nova predsjednica Udruge novinskih izdavača smatra da to može biti primjer nove prakse kolektivnog pregovaranja i zastupanja interesa izdavača i novinara u EU. Autorsko pravo biti će prvi prioritet Udruge novinskih izdavača i u 2021. godini, a ostali prioriteti su smanjenje stope PDV-a i osmišljavanje novih izvora prihoda.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.