DZNAP izabrao novo vodstvo

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) održalo je danas izbornu Skupštinu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.

Skupština je izabrala novo Predsjedništvo* i Nadzorni odbor, za sljedeći četverogodišnji mandat.

Predsjednica društva u novom je mandatu i dalje Valentina Wiesner, za glavnog tajnika izabran je Gorden Knezović.

Jednoglasno su prihvaćeni izvještaji o aktivnostima i financijama za prošlu godinu i plan rada za 2020.

Trenutačno nam je najvažniji cilj monetizirati distribuiranje fotografija od press clipping agencija s kojima smo u posljednjem kvartalu 2019. počeli pregovore o visini naknada. S obzirom da smo raskinuli stari ugovor koji nije regulirao kolektivnu zaštitu fotoreportera, od 1. siječnja ove godine press clipping agencije nemaju važeći ugovor za distribuiranje medijskih sadržaja – istaknula je predsjednica DZNAP-a, Valentina Wiesner te dodala da je DZNAP, zbog dosad neuspješnih pregovora, zatražio vanjsku arbitražu od krovne udruge za press clipping agencije pri HGK, a krajnja je instanca donošenje cjenika od Vijeća stručnjaka.

Budući da agencije moraju nastaviti poslovanje u skladu sa zakonom, a to bez važećeg ugovora nije moguće, DZNAP očekuje da će do kraja ovog tromjesečja postići dogovor i o naknadama za fotoreportere.

Predstavici DZNAP-a lani su se uključili i u radnu skupinu za donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, u koji se implementira Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

Zakon „doživljava“ i mnoge druge promjene, a naš je cilj da kroz njih novinari i fotoreporteri ne budu oštećeni i da se maksimalno zaštite naša autorska prava, što u odnosu na izdavače, što u odnosu na treće strane koje osvaruju prihode vežući svoje sadržaje uz medijske objave i ostvarujući na taj način prihode u kojima kroz naknade moraju participirati i autori – poručila je Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a.

Tijekom prošle godine iz Fonda za poticanje autorstva i medijsko poduzetništvo DZNAP je financirao projekt Gordena Knezovića o digitalizaciji medija i poslovnim modelima, Bernarda Ivezića i Dražena Tomića o autorizaciji i autorskim pravima, Sanje i Stjepana Bubala o tome kako prisutnost na Facebooku utječe na novinare u Hrvatskoj, Miroslava Wranke o umjetnoj inteligenciji u kontekstu autorskih prava, knjigu Radoslava Dejanovića „Priručnik za provjeru informacija iz medija“ te film o piratiziranju medija Tihomila Ledinščaka.

Radoslav Dejanović je na kraju Skupštine DZNAP-a predstavio svoju knjigu “Priručnik za provjeru informacija iz medija”. (Foto: Mario Ćužić)

Društvo za zaštitu autorskih novinarskih prava objavilo je, a Skupština potvrdila, novu listu svojih 150 autora čiji tekstovi su u najvećem broju prodani klijentima press clipping agencija, na čijem je čelu gospodarski novinar Slobodne Dalmacije Frenki Laušić.

Lani su politički autori bili prodavaniji nego prethodnih nekoliko godina, s obzirom da je bila izborna godina.

Popis autora sastavljen je na temelju izvještaja press clipping agencija, dostupan je ovdje.

_____
*Na sjednici Predsjedništva DZNAP-a, održanoj u tjednu nakon izborne Skupštine, Igor Vukić je – na vlastiti zahtjev i iz osobnih razloga – prestao biti član tog tijela. Predsjedništvo nastavlja funkcionirati s deset članova, a izbor jedanaestog člana, definiran Statutom, bit će održan tijekom slijedeće redovne Skupštine koja će se održati tijekom jeseni, ove, 2020. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)