Facebook bi mogao prestati plaćati milijune dolara medijskim kućama za sadržaj iza paywalla

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Facebook bi mogao odustati od svog modela plaćanja za vijesti nekih od najpoznatijih američkih medija. Naime, kako je u lipnju ekskluzivno objavio Wall Street Journal, Facebook razmišlja da ne produlji trogodišnje ugovore koji istječu ove godine, a po kojima je ta društvena mreža godišnje plaćala milijune dolara New York Timesu, Wall Street Journalu, Washington Postu, Bloombergu… WSJ tvrdi da je Facebook platio Washington Postu godišnje više od 15 milijuna dolara, a NYT-u čak nešto više od 20 milijuna dolara. Prema WSJ-u, Facebook se bio sporazumio s tim medijskim kućama da na newsfeedu Facebooka objavljuju svoje vijesti bez zaključavanja sadržaja. Naime, svi ti spomenuti mediji imaju neku vrstu naplate sadržaja (paywall) na svojim web stranicama. Facebook plaća određeni iznos i mnogim drugim američkim izdavačima, ali puno manje iznose, tvrde stručnjaci za Wall Street Journal.

Prema WSJ-u, Facebook nije dao nikakve naznake da će produljiti postojeće uvjete njihovih ugovora New York Timesu, Washington Postu i drugim medijima kojima plaća velike iznose, ili pak da će ih uopće nastaviti u bilo kojem obliku. Zato se procjenjuje da bi te medijske kuće mogle ostati bez značajnih prihoda. Wall Street Journal ističe da neki dobro upućeni misle da bi se Facebook umjesto na vijesti novinarskih kuća mogao više orijentirati na kratke video sadržaje kako bi bolje konkurirao globalnom hitu, mreži Tik Tok.

Također, jasno je da kompanija Marka Zuckerberga sve više ulaže u svoj metaverse projekt jer su zbog toga promijenili i ime u Meta.

Dodatno, WSJ ističe da je Zuckerberg razočaran jer brojne države i lokalni regulatori nastoje primorati Facebook i Google da novčano kompenziraju izdavače za dijeljenje njihovih sadržaja.

Pripremio Danijel Lijović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)