Facebook se vratio u Australiju

Drama koja je u Australiji trajala proteklih tjedana, nakon što je država zakonom regulirala plaćanje naknada medijskim kućama za prijenos njihova sardžaja na internetskim platformama, a kulminirala je Facebookovom jednotjednom blokadom prijenosa svih vijesti, pa i nužnih obavijesti, završila je sporazumom, a Facebook se, slikovito rečeno, “vratio” u Australiju.

Pregovori direktora Facebooka, Marka Zuckerberga, i predstavnika države, Josha Frydenberga, trajali su gotovo 12 sati, a raspravljeno je nekoliko amandmana na predloženi zakon (The News Media Bargaining Code), među kojima i onaj koji izuzima Facebook ako i kad dokaže da je potpisao dovoljan broj ugovora s medijskim kućama, o prijenosu njihovih sadržaja. Facebook je dobio i duži rok za pregovore s vlasnicima medija (dva mjeseca), a prislina arbitraža će biti korištena kao posljednje sredstvo. MEAA (Savez australskih medija) upozorava da novi dogovor i dalje predstavlja prijetnju malim medijskim nakladnicima, lokalnim i neprofitnim medijima.
Njihova pregovaračka pozicija puno je lošija.

Zato im država treba pomoći te u Zakonu jasnije definirati i koliko novca koji mediji dobiju od internetskih platformi ide u reinvestiranje medija, u proizvodnju novih medijskih sadržaja.

Dobar informativni video o tome zašto  Australija želi zakonom regulirati Google i Facebook objavio je britanski The Guardian na poveznici: https://www.theguardian.com/australia-news/video/2021/feb/23/why-is-australia-trying-to-regulate-google-and-facebook-video-explainer

Podsjećamo da korisnici Facebooka u Australiji tjedan dana nisu mogli gledati niti razmjenjivati lokalne i međunarodne vijesti, a Facebook je blokirao obavijesne sadržaje za svoje australske korisnike samo dan nakon što je prijedlog zakona donesen u parlamentu Australije i poslan na čitanje u Senat.
Dobru je analizu o tome napravio BBC, na poveznici: https://www.bbc.com/news/world-australia-56107028

Komentar o toj situaciji napisala je i predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner:
https://www.vecernji.hr/premium/internetski-monopolisti-poveli-su-rat-na-udaru-su-sloboda-i-demokracija-1471058


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.