Newsletter

Iz rada Predsjedništva: pregled najvažnijih odluka

Iako do sada nismo imali običaj u našem mjesečnom biltenu pisati opširnije o tekućim aktivnostima Predsjedništva, osim prijenosa nekoliko za članove najvažnijih informacija, sada je to potrebno jer je, zbog epidemiološke situacije, održavanje naše redovne godišnje Skupštine, koju smo već jednom odgodili, još uvijek neizvjesno.

Predsjedništvo Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava održalo je dvije Zoom sjednice, krajem studenog i krajem prosinca prošle godine, a članovi tog tijela u stalnom su kontaktu e-poštom, praktično na dnevnoj razini. Evo pregleda najvažnijih odluka.

Predsjedništvo je usvojilo pravilnik o raspodjeli novinarskih i fotoreporterskih autorskih naknada prikupljenih od press clipping agencija, koje će biti isplaćene nakon što ga Skupština potvrdi.

Raspravljalo se i o prijedlogu nakladnika o formiranju zajedničkog društva za zaštitu nakladničkih i autorskih prava na Internetu. Tu postoji i alternativna opcija, a ta je da DZNAP, nakon usvajanja Zakona o autorskim i srodnim pravima traži od mjerodavne institucije licencu za zaštitu autorskih novinarskih prava u digitalnom prostoru.

Zbog osobnih razloga jedan član Predsjedništva odustao je od obavljanja te funkcije pa se sada traži zamjena – tražimo novog člana Predsjedništva. Ako ste zainteresirani, svoju kandidaturu istaknite što prije možete, kako bismo je objavili na našem mrežnom odredištu i kako bi članovi Skupštine, mogli procijeniti tko im je najbolji kandidat. Pogledajte kako treba izgledati kandidatura.

Fotoreporteri u predsjedništvu izrađuju kriterije za članstvo fotoreportera u DZNAP-u, što će biti objavljeno prije saziva slijedeće Skupštine. Izrađuje se i Etički kodeks DZNAP-a, a nastavljamo i s financiranjem projekata naših članova.

Raspravljalo se i o prijedlogu projekta na temelju kojeg bi DZNAP financijski pomogao formiranje mreže lokalnih novinskih agencija. Dogovoreno je da se u nekoliko slijedećih tjedana prijedlog koncipira tako što će Mario Ćužić, autor prijedloga, napraviti strukturu organizacijskog ustroja, a Valentina Wiesner pravni okvir.

Predsjedništvo nije zadovoljno načinima promoviranja zaštite autorskih novinarskih prava u Hrvatskoj. Jedan od prijedloga je da se osmisli DZNAP certifikat vjerodostojnosti medija u pogledu autorskih prava, što bi se naznačavalo posebno dizajniranim digitalnim žigom.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.