Novi ugovor s press clipping agencijama

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava ( DZNAP) potpisalo je novi ugovor o uvjetima i naknadama za korištenje programskih sadržaja s Koordinacijom press clipping agencija (tvrtkama Presscut, Briefing Mediji i Press Clipping) prema kojemu će, prvi put u Hrvatskoj, fotoreporteri dobiti naknadu za distribuciju fotografija.

Pregovori, dugi gotovo godinu dana, bili su naporni i turbulentni, a rezulitrali su potpisom ugovora 30. listopada ove godine.

Novinari i fotoreporteri će od sad dijeliti naknadu od press clippinga ravnopravno po principu jedan tekst plus jedna fotografija.

Predsjednica DZNAP – a, Valentina Wiesner, zadovoljno je komentirala: „ Kolege fotorporteri koji su dosad bili izostavljeni iz raspodjele naknada u kolektivnoj zaštiti autorskih prava konačno su dobili pravičnu naknadu… Nakon što smo krajem 2018. od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ishodili proširenje licence na kolektivnu zaštitu fotoreportera, to nam je bio prioritet. S današnjim smo datumom monetizirali jedno novo kolektivno pravo…”

DZNAP ujedno poziva fotoreportere da se učlane, na službenim stranicama nalazi se i posebna pristupnica za fotoreportere.

Više o potpisanom ugovoru, pročitajte u priopćenju.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.