Novinari u Rusiji – „strani agenti“

Internetska stranica vijesti u Moskvi, koju financiraju Sjedinjene Države, Radio Slobodna Europa / Radio Liberty, priopćila je kako apelira na najviši europski sud da zaustavi Rusiju jer ga ta država želi kazniti velikom novčanom kaznom zbog stotina navodnih prekršaja.

RFE / FL (Radio Free Europe / Radio Liberty) kojeg je Moskva prije nekoliko godina proglasila “stranom agenturom”, do kraja ove godine suočiti će se s novčanom kaznom u iznosu do 33 milijuna dolara zbog toga što nije, sukladno ruskim zakonima, naznačio da je riječ o mediju kojeg država smatra stranom agenturom.

Ruski zakon je klasificirao neke međunarodne medijske organizacije koje djeluju u toj zemlji kao “strane agente”. Dužnosnici Europske unije smatraju da taj propis predstavlja “prijetnju slobodnim i neovisnim medijima” u toj zemlji.

Apel američke web stranice Europskom sudu za ljudska prava dolazi u trenutku u kojem se neovisni mediji u Rusiji žale na povećani pritisak vlasti, dok novinari tvrde da se smanjuje prostor za glasove kritične prema Kremlju.

Radio Slobodna Europa podnio je zahtjev sudu sa sjedištem u Strasbourgu u Francuskoj, u kojem je zatražio privremene mjere kojima se bi se zabranilo Rusiji da “provodi 520 administrativnih protokola” kojima ograničava rad medijskih organizacija na svom teritoriju.

Riječ je o tome da je ruski regulator medija, Roskomnadzor, već pokrenuo 520 upravnih slučajeva protiv novinskih organizacija.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)