Održana izborna skupština DZNAP-a

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) održalo je 22. veljače izbornu Skupštinu na kojoj je izabralo Predsjedništvo i Nadzorni odbor u novom sastavu za sljedeći četverogodišnji mandat.

Predsjednica društva u novom je mandatu i dalje Valentina Wiesner, a za glavnog tajnika izabran je Gorden Knezović. Dosadašnje je Predsjedništvo članstvu podnijelo izvještaj o aktivnostima i financijama za prošlu godinu i prezentiralo plan rada za 2020.

Predsjednica je istaknula da je trenutni najvažniji cilj Društva započeti naplatu distribucije fotografija od press clipping agencija s kojima smo u posljednjem kvartalu 2019. počeli pregovore o visini naknada.

Budući da je raskinut stari ugovor koji nije uključivao kolektivnu zaštitu fotoreportera, od 1. siječnja press clipping agencije nemaju važeći ugovor za distribuiranje medijskih sadržaja.

Zbog do sada neuspješnih pregovora, DZNAP je zatražio vanjsku arbitražu cjenika od HGK, čije su agencije članice, a krajnja je instanca Vijeće stručnjaka koje bi donijelo cjenik, ukoliko se prije ne postigne dogovor. DZNAP očekuje da će do kraja ovog tromjesečja postići dogovor i o naknadama za fotoreportere.

Predstavnici DZNAP-a lani su se uključili i u radnu skupinu za donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, u koji se implementira Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

Naš je cilj da kroz promjene Zakona novinari i fotoreporteri ne budu oštećeni i da se maksimalno zaštite naša autorska prava, što u odnosu na izdavače, što u odnosu na treće strane koje ostvaruju prihode vežući svoje sadržaje uz medijske objave i ostvarujući na taj način prihode u kojima kroz naknade moraju participirati i autori – poručila je predsjednica Wiesner.

Skupština DZNAP-a potvrdila je novu listu 150 autora čiji tekstovi su u najvećem broju prodani klijentima press clipping agencija.

Na čelu liste je gospodarski novinar Slobodne Dalmacije Frenki Laušić.

Lani su politički autori bili prodavaniji nego prethodnih nekoliko godina, s obzirom da je bila izborna godina. Popis autora sastavljen je na temelju izvještaja press clipping agencija o tekstovima te audio i video prilozima koji su dostavljani njihovim korisnicima.

DZNAP je lani financirao iz svog Fonda za poticanje autorstva i medijsko poduzetništvo niz projekata koje možete vidjeti na ovoj stranici DZNAP-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)