YouTube ne daje malim autorima pristup softveru za sprječavanje krađe sadržaja

Izvor: Pixabay

Sud za savezni okrug Sjeverne Kalifornije u San Franciscu odbio je zahtjev tvrtke YouTube za odbacivanje tužbe koju je protiv njih pokrenula grupa “malih” autora koji tvrde da YouTube štiti samo velike vlasnike autorskih prava, poput filmskih studija i diskografa.

Velika borkinja za zaštitu autorskih prava glazbenika u SAD-u Maria Lynn Schneider predvodila je male autore koji su 2020. godine tužili YouTube tvrdeći da platforma od kršenja prava štiti samo velike, dok male, poput njih, prepušta piratiziranju, samo zato da bi privukla korisnike. Mali su autori također naveli i da velike tvrtke imaju pristup YouTubeovom naprednom softveru Content ID za skeniranje i automatsko blokiranje sadržaja koji krši autorska prava, dok su mali, pojedinačni kreatori namjerno izostavljeni.

YouTube sve je te navode i optužbe na suđenju tijekom prošle godine nastojao opovrgnuti. Tvrtka tvrdi da tužitelji nisu naveli niti jedan primjer kršenja svojih prava, niti su dokazali da posjeduju autorska prava na sadržaj. YouTube je lani stoga tražio od suda da tužbu odbaci kao neosnovanu.

Koliko su obje strane ostrašćene temom govori i podatak iz svibnja ove godine kad je sudac i jednu i drugu stranu u postupku kaznio zbog pisama koja je okarakterizirao neukusnima i totalno nepristojnima.

Okružni sudac Sjedinjenih Država James Donato zaključio je kako YouTube nije uspio sud uvjeriti da postoji razlog za odbacivanje tužbe Grupe malih vlasnika autorskih prava.

Odvjetnici YouTubea i njihove matične tvrtke Google nisu bili raspoloženi za komentar, ali nisu ga dali ni tužitelji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)