85 posto slobodnih novinara bez posla

Zagreb, 9. travanj 2020. – Prema anketi koju su tijekom prošlog i ovog tjedna proveli Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, 28,7 posto vanjskih suradnika u medijima ostalo je bez svih poslova od početka krize, 26,2 posto izgubilo je većinu poslova, a 15,9 posto ostalo je bez otprilike polovice prijašnjih angažmana.

To znači da je oko dvije trećine anketiranih vanjskih suradnika, takozvanih freelancera (slobodnih novinara) ostalo bez svih, većine ili polovice poslova od početka krize izazvane pandemijom COVID-19.

Alarmantno je da je gotovo trećina njih ostala bez svih prihoda. Samo 14 posto ispitanika uspjelo je zadržati većinu prijašnjih poslova.

Vrlo mali udio vanjskih suradnika u medijima, njih svega 15,2 posto, ostao je neokrznut krizom i uspio zadržati sve prijašnje poslovne suradnje.

Anketa je provedena na uzorku od 164 ispitanika, novinara i medijskih radnika koji nisu stalno zaposleni u medijima, nego imaju neki od “vanjskih” oblika suradnje s medijskim kućama i redakcijama.

Velikoj većini ispitanika novinarstvo je jedini i primarni izvor prihoda (75%). Većina ispitanika u dobi je od 40-60 godina (65%), dok je udio populacije mlađe od 40 godina manji (31%).

Više pojedinosti o navedenom istraživanju pročitajte OVDJE.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske ovim putem još jednom pozivaju sve slobodne novinare, honorarne i ostale vanjske suradnike medija da ispune anketu koja se provodi i dalje. Cilj je obuhvatiti što veću populaciju slobodnih novinara i vanjskih suradnika kako bi se dobila što jasnija slika utjecaja krize na njihov ekonomski i socijalni položaj.

Anketu možete ispuniti OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)