CloudFlare odgovoran za piratstvo jer nije blokirao pristup adresama torrent stranica

Izvor: Pixabay

Sud u Milanu je utvrdio da se Sonyju, Universalu i Warneru krše autorska prava nezakonitim stavljanjem njihovih glazbenih zapisa na raspolaganje javnosti. Kršitelj prava je američka tvrtka Cloudflare koja pruža DNS (Domain Name System) usluge, kojoj je sud u Milanu izdao preliminarnu zabranu i naredio blokiranje DNS prevođenja za nekoliko torrent web stranica.

DNS prevođenje je postupak koji pretvara web adresu (poput dznap.hr) koju korisnici upišu u svoj preglednik, tako da zahtjev prolazi kroz DNS poslužitelje (servere) koji (pre)usmjeravaju promet prema brojčanoj adresi traženog weba, nalik ovoj: 83.139.120.18.

Naime, talijanska je Federacija protiv glazbenog i multimedijskog piratstva u ime Sonyja, Universala i Warnera zatražila od AGCOM-a (tal.: Autorità per le Garanzie nelle Comunicazioni – talijanska Regulatorna agencija za komunikacije) da onemogući talijanskim korisnicima pristup torrent web stranicama.

Federacija je nakon nekog vremena primijetila da, iako stranice koje krše autorska prava nisu bile dostupne talijanskoj javnosti putem pružatelja usluga kao što su TIM ili Vodafone, sporne su web stranice bile dostupne putem javne DNS usluge koju pruža Cloudflare. Tada su sudu u Milanu podnijeli zahtjev za privremenom zabranom protiv Cloudflarea, jer je on posrednik u pružanju usluga koje krše autorska prava prema talijanskom zakonu. U zahtjevu su naveli ignorantski stav Cloudflarea prema nalogu AGCOM-a, jer iako je mogao, nije implementirao tražena ograničenja i nastavio je pružati i dopuštati talijanskim korisnicima pristup web stranicama kršiteljicama autorskih prava svojim DNS prevođenjem.

Tuženik se branio tvrdnjom kako su stranice kršiteljice dostupne i putem drugih javnih DNS usluga, a oni bi samo trpjeli štetu prema drugim web stranicama koje ne krše prava. Sud u Milanu nije uvažio njegove argumente, naložio im je da odmah provedu sve potrebne radnje kojima će spriječiti korisnike web stranica na kojima se krše autorska prava, blokiranje DNS preusmjeravanja na sporne stranice i novčano ih kaznio.

Naravno, Cloudflare se žalio na odluku milanskog suda.

Izvor fotografije: Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)