Pakleni šund, Quentin Tarantino, NFT-ovi i šuma autorskih prava

Pakleni šund, Pulp fiction, Quentin Tarantino,, NFT

Četvrt stoljeća nakon premijere, Pulp Fiction i dalje drma Hollywoodom. Ovoga puta ne zbog legendarnog plesa Ume Trumann i Johna Travolte, nego zbog spora kojega je legendarni redatelj Quentin Tarantino vodio s Miramaxom oko autorskih prava.

Povod je Tarantinov plan da iskoristi jednu potpuno novu tehnologiju. Na tržište plasira Pulp Fiction NFT i da ga ponudi na aukciji. Pa tko plati više. Filmski studio Miramax optužio ga je da krši zakon koristeći materijale zaštićene autorskim pravima. Od scenarija, na koji Tarantino ima autorska prava, pa nadalje. No na koncu je ipak postignut kompromis. Pobijedila je pragma, a obje strane usuglasile su se da će ubuduće surađivati na izdavanju dodatnih NFT-ova.

Što zapravo znači ova engleska kratica?

Ona se odnosi na non-fungible token što u prijevodu znači nezamjenjivi žeton. NFT je digitalni zapis u blockchainu koji je povezan s određenom digitalnom ili fizičkom imovinom. Vlasništvo nad NFT-om je zapisano u blockchainu te ga vlasnik može prenositi na drugu osobu, čime je omogućeno trgovanje NFT-om. NFT može kreirati bilo tko i to ne zahtijeva gotovo nikakvu vještinu programiranje. NFT najčešće sadrži reference na digitalne datoteke, poput fotografija, videa i audio zapisa. Budući da su NFT-i jedinstveni, razlikuju se od kriptovaluta, koje su zamjenjive. Više o NFT-ovima možete doznati OVDJE.

Tarantino posjeduje autorska prava na scenarij za Pulp Fiction, ali u Miramaxu, koji posjeduje autorska prava za taj film, su tvrdili da redatelj pokušava unovčiti nešto na što ne posjeduje puna autorska prava. Te da se Tarantinova potraživanja protežu na tehnologiju koja nije ni stvorena u doba kada je film sniman. NFT-ovi bi, prema Tarantinovoj zamisli, trebali sadržavati rukom pisane skripte, ekskluzivne redateljeve komentare te sedam ‘ekskluzivnih scena’ iz filma. Materijale kojih bi se mnogi obožavatelji Paklenog šunda željeli dočepati. Prvi Tarantinov NFT stavljen je na aukciju početkom ove godine i prodan za više od milijun dolara. Iduće aukcije su zbog spora stopirane brzo nakon toga.

Detalji nagodbe nisu poznati, no izvjesno je da je prevagnuo zajednički interes. I da će se aukcije Pulp Fiction NFT-a uskoro nastaviti.

Tekst pripremila MKS
Slika: Xoán Carballo/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)