Croatia Records 28 godina zarađuje na autorskim snimkama koje je otuđila u privatizaciji

4. kolovoza 2021. – Pročitajte izniman članak naše kolegice Ane Raić Knežević, objavljen danas na portalu Telegram: Visoki upravni sud Republike Hrvatske ustvrdio je da najveći domaći diskograf, tvrtka Croatia Records, nije pravilno privatizirala nekadašnji Jugoton, otuđivši iznimno vrijednu diskografsku imovinu. Riječ je o takozvanim fonogramima, originalnim prvim snimkama izvođača kao što su Azra, Bijelo Dugme i Novi Fosili, na kojima je Croatia Records desetljećima zarađivala milijune kuna…

..Sud je pravomoćnom presudom utvrdio da vrijednost tih snimki, na temelju koje se rade nove snimke i kompilacije, nikada nije procijenjena, niti je za nju Croatia Records išta platila. Radi se o pravomoćnom kraju jedne od najnotornijih privatizacijskih trakavica u Hrvatskoj. U pretvorbi sredinom devedesetih godina, plaćene su nekretnine i druga imovina nekadašnjeg Jugotona, no vrijedna diskografska materija preuzeta je, prema odluci Visokog upravnog suda, u nepravilnom procesu….

… Autorska prava ovim privatizacijskim manevrom Croatia Recordsa nisu bila ugrožena, jer su ionako pod zaštitom HDS ZAMP-a, i HDS ZAMP ih cijelo vrijeme naplaćuje. No osim prava koja proizlaze iz, kako je sada sudski potvrđeno, nelegalnog korištenja fonograma, otvoreno je pitanje prava samih izvođača pjesama, jer se ona vežu na prava za korištenje fonograma. Naime, ako su se nelegalno koristili fonogrami, nelegalno se su i koristile i izvedbe izvođača.

Ova presuda mogla bi biti važna i u kontekstu izvođačkih prava koja se iskorištavaju na streaming servisima. Upravo ovih dana o tome traje polemika i borba u procesu donošenja novog Zakona o autorskom pravu.

Pročitajte cijeli članak na portalu Telegram.hr


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)