Danski oglasnik tuži Google: Kradu nam oglase, a nas skrivaju

PhotoMIX Company | Pexels

David protiv Golijata. Tako bi se mogla nazvati tužba koja je podignuta na sudu u Danskoj. Naime, danska online tražilica poslova Jobindex odlučila je tužiti najjaču svjetsku tražilicu – Google.

Lani se ova danska tvrtka žalila institucijama Europske unije da je Google potkopava gurajući svoj monopol, a svoje su kritike sada potkrijepili i tužbom. Danci tvrde da ih Google namjerno podcjenjuje u svojoj tražilici i slabije rangira.

Također iz Jobindexa tvrde da Google krade njihove oglase kopirajući njihov sadržaj koji potom osvane u Googleovu servisu ponude poslova i tvrde da se to događa bez njihovog dopuštenja. Od Googlea zahtijevaju kompenzaciju i odštetu zbog kršenja autorskih prava.

Reuters ističe da je ovo prva tužba u Danskoj podnešena po novoj europskoj direktivi o zaštiti autorskih prava.

“Mi smo voljni natjecati se s Googleom, ali to mora biti po jednakim uvjetima, a ne da Google u svojoj usluzi Google for Jobs nudi sadržaj koji nije njihov”, poručio je u izjavi glavni direktor Jobindexa Kaare Danielsen.

Iz Googlea tvrde da se ta danska kompanija nije javila njima direktno koristeći Googleove alate za prijavu sadržaja za koji se sumnja da krši autorska prava.

“Tko god nudi oglase za posao, bila to velika ili mala tvrtka, može sudjelovati u našem servisu pretraživanja ponude poslova. Ali, nitko nije uključen u našoj ponudi ako to ne žele biti. Mi samo želimo ljudima omogućiti da čim jednostavnije pronađu relevantne rezultate”, izjavila je glasnogovornica Googlea, a prenosi Reuters.

Tekst: D.L.
Foto: PhotoMIX Company / Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)