Američki izdavači tužili online knjižnicu zbog piratiziranja udžbenika

Susan Q Yin | Unsplash

Četiri velika američka izdavača – Cengage, Macmillan Learning, McGraw Hill i Paerson Education – tužili su na sudu u New Yorku online knjižnicu Library Genesis (LibGen) zbog kršenja autorskih prava.

Ovaj servis na webu nudi korisnicima da besplatno skidaju udžbenike i druge dokumente zaštićene autorskim pravima. LibGen funkcionira kroz niz različitih internetskih domena preko kojih korisnici mogu pretraživati knjige i različite materijale te preuzimati PDF verzije.

U tužbi se tvrdi da LibGen sadrži više od 20.000 dokumenata čija autorska prava posjeduju ta četiri izdavača.

“Ovo masovno kršenje autorskih prava od strane LibGena posve potkopava poticaje za kreativnošću kao i prava autora koji ne dobivaju nikakvu odštetu za milijune knjiga koje LibGen nelegalno distribuira”, izjavio je Matt Oppenheim, odvjetnik koji predstavlja velike američke izdavače, prenosi britanski Guardian.

Nije poznato koliko veliku odštetu izdavači potražuju od LibGena, ali osim novca traže i gašenje svih internetskih stranica povezanih uz taj online servis, ili da predaju svoje domene izdavačima.

U tužbi se ističe i kako takve aktivnosti i masovna kršenja autorskih prava stvaraju veliku štetu autorima i financijski i kreativno jer snizuju vrijednost tržišta udžbenika i stručnih knjiga. Također takve aktivnosti otimaju prihode izdavačima, što pak može dovesti do gašenja nekih važnih naslova koji se rjeđe kupuju, pa i ugroziti dostupnost stručne građe u obrazovanju i drugim važnim granama, stoji u tužbi.

Naime, takve online servisi jako se reklamiraju po društvenim mrežama te tako privlače studente i druge korisnike. A u tužbi se ističe da korisnici često nisu ni svjesni da takve stranicu posluju nelegalno. Uz to, slične servise znaju iskoristiti i alati umjetne inteligencije poput Chat GPT-ja pa su tako krađe autorskih prava još veće i ozbiljnije.

Nije poznato ni tko su vlasnici Library Genesisa, ali jednom su već biti na sudu. Prije šest godina morali su isplatiti 15 milijuna dolara odštete izdavaču Elsevieru.

Tekst: D.L.
Foto: Susan Q Yin / Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)