Državni odvjetnik EU odbacio prigovor Poljske na Direktivu o autorskom pravu

Poljska inicijativa za izbacivanjem Članka 17 iz Direktive o autorskom pravu nije dobila podršku

Poljska inicijativa za izbacivanjem Članka 17 iz Direktive o autorskom pravu nije dobila podršku Henrika Saugmandsgaarda Øea, državnog odvjetnika Europske unije i savjetnika Suda Europske unije. On je sredinom srpnja odbacio zahtjev Poljske koja je argumentirala da Članak 17, odnosno “upload filter” na online platformama mogu predstavljati bazu za cenzuru. Poljska je tražila da se taj članak izbriše iz Direktive.

EU državni odvjetnik je u obrazloženju svoje odluke, koja nije obvezujuća, ocijenio da je članak 17 kompatibilan sa slobodom izražavanja.

“Dok Članak 17 obuhvaća i ometanje slobode izražavanja, to ometanje je u skladu s uvjetima koje postavlja Povelja Europske unije o temeljnim pravima”, ističe se u mišljenju državnog odvjetnika Europske unije. On smatra da Članak 17 ima ugrađene dovoljne zaštitne mjere kako bi se minimalizirao rizik da će online platforme previše blokirati sadržaj svojim filterima.

Članak 17 zahtijeva od velikih internetskih platformi poput YouTubea ili Instagrama da filtriraju sadržaj zaštićen autorskim pravima.

Europski sud pravde odlučivat će o Članku 17 kasnije ove godine. Sud nije obvezan prihvatiti mišljenje državnog odvjetnika, no praksa pokazuje da je to tako u 80 posto slučajeva.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)