Francuski regulator kaznio Google s 500 milijuna eura

Nastavlja se bitka europskih institucija s Googleom

Nastavlja se bitka europskih institucija s Googleom na temi autorskih prava i naknada za uporabu sadržaja. U srpnju je francuski antimonopolski regulator kaznio Google s 500 milijuna eura. Odluka je objašnjena: “nepoštivanje nekoliko sudskih naloga izdanih tijekom 2020. godine”, stoji u priopćenju regulatora.

Agencija AFP objavila je više detalja te sumirala da je kazna izrečena jer Google nije vodio odgovarajuće pregovore s izdavačima o primjeni srodnih prava i naknadi za uporabu sadržaja. “Kada regulator izdaje naloge, tvrtke ih moraju pažljivo provoditi. U ovom se slučaju to nije dogodilo”, rekla je šefica francuskog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja Isabelle de Silva.

Francuski regulator također je naložio Googleu da izdavačima mora prezentirati ponudu za korištenje sadržaja zaštićenog srodnim pravima. Ako Google to ne posluša u roku od dva mjeseca regulator je spreman izdavati periodične kazne koje bi mogle iznositi i do 900.000 eura za svaki dan Googleovog kašnjenja.

Prije dvije godine u Francuskoj je na temelju EU direktive o autorskom pravu usvojen zakon o srodnim pravima u interesu novinskih agencija i urednika medija. Taj zakon ističe da prenositelji vijesti, društvene mreže i druge internetske platforme moraju platiti naknadu medijima za objavljivanje njihovog sadržaja prema posebnom ugovoru.


 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)