DZNAP dobio odobrenje regulatora za kolektivnu zaštitu i prikupljanje naknada od internetskih platformi

Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a

Zagreb, 28. listopada 2022.Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) proširilo je licencu i na internetska prava. DZNAP je dobio rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) o odobrenju obavljanja kolektivnog ostvarivanja prava novinara na udio u naknadi nakladnika informativnih publikacija kad ih na internetu koriste pružatelji usluga informacijskog društva.

– Mi smo svoj dio posla odradili. Pozivamo nakladnike da i oni u što skorijem roku naprave isto: predaju svoj zahtjev za dobivanje licence za kolektivnu zaštitu nakladničkih prava na internetskim platformama i od regulatora dobiju odobrenje s kojim zajedno možemo pregovarati s Googleom, Facebookom, YouTubeom i ostalima o naknadama i uvjetima korištenja za naše članove – prokomentirala je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner rješenje regulatora o proširenju kolektivne zaštite autorskih prava novinara na još jedno, novouspostavljeno pravo.

Posrijedi je, podsjećamo, pravo koje proizlazi iz Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, implementirane u hrvatski Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, na temelju kojeg će autori novinari i nakladnici konačno ostvariti udio u zaradi velikih internetskih platformi koje gomilaju profite na reklamama povezanima uz medijske sadržaje koje učitavaju njihovi korisnici.

– Odradili smo važan dio posla, proširenje licence je conditio sine qua non, nužan preduvjet bez kojeg se naknada ne može ubirati. No osim što moramo čekati nakladnike da i oni to učine, jer je zakonodavac naše pravo na naknadu postavio kao udio u njihovoj, moramo ispregovarati i međusobnu podjelu naknada te utvrditi cijene i druge uvjete korištenja autorskih djela s korisnicima – Googleom, YouTubeom, Facebookom i ostalim pružateljima usluga – ističe predsjednica DZNAP-a.

DZNAP očekuje da će, sukladno Direktivi, novinari i izdavači na hrvatskom tržištu pravedno raspodijeliti naknade, kao što se to činilo i dosad s naknadama koje DZNAP prikuplja od participacije u distribuiranju autorskih sadržaja od press clipping agencija.

Računamo na fair play i jedino na takvu raspodjelu možemo pristati, što znači 50:50, kao što smo i dosad dijelili s nakladnicima naknadu koju naše društvo već godinama prikuplja, raspodjeljuje i isporučuju nakladnicima „na gotovo“ – kaže čelnica DZNAP-a.

U skladu s odlukom regulatora, DZNAP je dužan u roku od 60 dana od rješenja izdanog 20. listopada na Skupštini usvojiti interne akte koji su u nacrtu dostavljeni DZIV-u kako bi se ispunili preduvjeti za izdavanje odobrenja. Uskoro će stoga održati Skupštinu svojih članova kako bi se do kraja formalizirale sve radnje nužne za proširenje licence.

– Ovakav smo postupak već jednom prošli, prije točno četiri godine, 19. listopada 2018. proširili smo kolektivnu zaštitu i na prava fotoreportera te im već dvije godine zaredom isplaćujemo naknadu i za njihove fotografije, što smo ispregovarali s press clippinzima – pojašnjavaju u DZNAP-u.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)