Gong pokrenuo PING: Prijavi se za financiranje svoje istraživačke priče

Ping, fond, Gong, istraživačko novinarstvo

S ciljem poticanja istraživačkog novinarstva, koje je važan alat u borbi protiv političke korupcije, Gong je osnovao fond koji će financijski poduprijeti istraživačke novinarske teme od javnog interesa.

Kriza u novinarstvu i tehnološke promjene koje su smanjile prihode medija na tržištu, pritisci oglašivača te netransparentno financiranje medija proračunskim sredstvima, sve su to preduvjeti za dogovorno novinarstvo, cenzuru i zabranjene teme.

Istraživačko novinarstvo je ključno za javni interes, jer otkriva nepravilnosti i zloupotrebu na svim razinama moći, u svim područjima života, te budnije i temeljitije od ostalih novinarskih formi nadzire odgovornost onih kojima su povjerene ovlasti i moć nad drugim ljudima i dobrima. Samim time istraživačko novinarstvo pridonosi razgradnji korupcije te održivosti liberalne demokracije, zbog čega je od vitalne važnosti podržavati ga.

U skladu s Gongovim strateškim ciljem borbe protiv korupcije, Gong je objavio poziv za financiranje novinarskih istraživačkih radova u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna. O odobrenju projekta i dodjelama potpora odlučuje peteročlano povjerenstvo: Đurđica Klancir, Slavica Lukić, Tena Perišin, Dario Špelić i Oriana Ivković Novokmet.

Tko se sve može prijaviti?

Prijave tema radova za elektroničke publikacije otvorene su za novinare i novinarke te studente i studentice novinarstva. Moguće je prijaviti projektni prijedlog i kao tim, ali samo uz definiranje voditeljice tima, koja je odgovorna za realizaciju projekta.

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete ispunjavanjem online formulara, koji je dostupan OVDJE.

Do kada traju prijave?

Poziv na natječaj raspisuje se 15. rujna, a ideje za financiranje projekata primaju se putem online formulara do 30. rujna.

Rezultati

Imena autorica i autora pet radova koje će podržati, objavit će do kraja listopada 2022. godine na stranici PING-a.

Objava istraživačkih novinarskih priča

Financirani radovi će biti objavljeni na stranicama Gonga. Novinare i novinarke, čiji su radovi financijski podržani, ohrabruje se da ponude svoje radove, kada budu završeni i uređeni, mediju u kojem rade ili s kojim surađuju.

PING je nastao u sklopu Programa Europske unije “Europa za građane, jednakost, prava i vrijednosti (CERV)”, čiji je nositelj Gong. Cilj ovoga programa je zaštititi i promicati prava i vrijednosti sadržane u Ugovorima EU-a i Povelji o temeljnim pravima, posebice podupiranjem organizacija civilnog društva aktivnih na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini.

Tekst i slika: Gong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)