Facebook potpisao sporazum o autorskim pravima s dijelom francuskih nakladnika

Uskoro će uslijediti i sporazum koji će omogućavati potpisivanje individualnih licencija

Krajem listopada Facebook, odnedavni Meta, je objavio da je potpisao preliminarni sporazum o autorskim pravima s lobističkom udrugom francuskih novinskih nakladnika čime je otvorio put da plaća za vijesti koje objavljuje na svojoj platformi u Francuskoj, izvijestio je Reuters.

Potpisivanje sporazuma koji se sastoji od samo nekoliko stranica uslijedilo je nakon nekoliko mjeseci pregovora s Alliance de la presse d’information generale (APIG), lobijem koji zastupa vodeće dnevne novine poput Le Mondea, Le Figaroa i Les Echosa.

Preliminarni dogovor definira glavne principe sporazuma i naknada za autorska prava prema svakom od članova APIG-a. Uskoro će uslijediti i okvirni sporazum koji će omogućavati da pojedini članovi APIG-a potpišu individualne licencije Meti. Jedan tip licencija će regulirati korištenje vijesti na Metinoj glavnoj platformi, dosadašnjoj društvenoj mreži Facebooku, a druga na nadolazećem servisu Facebook News, koji će prenositi vijesti s odabranih izdanja. Meta je najavio da će u Sjedinjenim Državama pokrenuti Facebook News tijekom 2022. godine.

U sličnom sporazumu sklopljenom s APIG-om, Google je naknadu za novosti povezao s korištenjem svoje usluge News Showcase, što je uvijet koji je osudila francuska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Američka Meta nije objavila detalje o sadržaju sporazuma, a već je ranije potpisala licenciju kojom joj je Le Monde dopustio korištenje sadržaja svojih novina, objavio je direktor grupacije Le Monde Louis Dreyfus.

Facebookov dogovor s APIG-om nastupio je nakon što je Francuska među prvima u svoje zakonodavstvo ugradila Direktivu Europske unije o autorskom pravu na zajedničkom tržištu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)