Francuska uvodi digitalni porez

Francuska će ove godine oporezivati ​​velike digitalne tvrtke bez obzira na to ima li napretka ili ne prema međunarodnom sporazumu o digitalnom porezu, odnosno oporezivanju digitalne ekonomije, izjavio je francuski ministar financija Bruno Le Maire ustvrdivši kako takav porez nikada nije bio legitimniji ili potrebniji.

Skoro 140 zemalja iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (Organisation for Economic Cooperation and Development OECD) pregovara o prvom definiranju poreznih pravila koja bi bolje uzela u obzir porast prihoda velikih tehnoloških tvrtki, kao što su Amazon, Facebook, Apple i Google. Te tvrtke najčešće registriraju svoje podružnice u zemljama s niskim porezom.

Pariz je u siječnju ove godine ponudio odgodu uvođenja tzv. digitalnog poreza od tri posto na prihod tehnoloških kompanija u Francuskoj do kraja godine, dok se pregovara o takvom porezu u okviru OECD-a, a pod pritiskom Washingtona koji je zaprijetio uvođenjem poreza na luksuznu robu iz Francuske.

Međutim, posljedica pandemije korona virusa i prouzročene teške posljedice na francusko gospodarstvo ne ostavlja Ministarstvu financija usredotočenom na štednju prevelik izbor.

“Nikada digitalni porez nije bio legitimniji i potrebniji”, rekao je Bruno Le Maire.

Za razliku od Francuske, u Češkoj je ministrica financija, Alena Schillerova, rekla da može odgoditi uvođenje digitalnog poreza do sljedeće godine, te da će smanjiti stopu tog poreza na pet sa sada predloženih sedam posto.

U institucijama Europske unije su stava da profitabilne velike tehnološke tvrtke koje posluju putem interneta plaćaju porez tamo gdje prodaju svoje usluge, a ne u poreznim oazama namjerno izabranim u okviru naziva “agresivna poreska optimizacija”.

Političari EU-a žele da tvrtke poput Googlea, s godišnjim globalnim prihodima većim od 160 milijardi američkih, plaćaju više poreza u europskim zemljama u kojima ostvaruju značajne prihode.

Frustrirane nedostatkom napretka u okviru OECD-a, prije svega zbog protivljenja Sjedinjenih Država, neke su zemlje već prošle godine uvele vlastiti digitalni porez. Italija, Velika Britanija i Španjolska također su ili uvele digitalne poreze ili planiraju to učiniti.

Takvi potezi pokrenuli su prijetnje odmazdom putem trgovinskih tarifa iz Washingtona.

Kako će EU zemlje trebati više gotovine kako bi ponovo pokrenule gospodarstva iz duboke recesije zbog pandemije korona virusa, za očekivati je uvođenje digitalnog poreza već ove godine makar u dijelu članica.

Dosadašnji pokušaji stvaranja digitalnog poreza na razini EU propali su kad su se suočili s protivljenjem Irske i još nekih nordijskih članica gdje američke tehnološke tvrtke imaju sjedište za cijelu Europu.