Godišnji izvještaj o kršenju autorskih prava u EU

U izvještaju se analizira potrošnja sadržaja koje su građani Unije konzumirali, bez dopuštenja vlasnika autorskog prava.

19. prosinca 2021. – Europski ured za zaštitu intelektualnog vlasništva (The European Intellectual Property Office – EUIPO) objavio je izvještaj o kršenju autorskih prava na internetu, u zemljama Europske unije. U izvještaju se analizira potrošnja sadržaja koje su građani Unije konzumirali, bez dopuštenja vlasnika autorskog prava. Podaci obuhvaćaju razne programe na televiziji, glazbu, filmove i razne metode pristupa tim sadržajima, kao što su pristup s osobnih i prijednosnih računala i mobitela.

Glavni je zaključak da digitalnog piratstva ima sve manje, osim privremenog porasta piratiziranja filmova, u proljeće 2020. godine, u doba zaključavanja. Piratstvo se smanjilo za 20 posto tijekom 2018., za šest posto tijekom 2019. i za 34 posto tijekom 2020. godine.

Izvještaj pokazuje i razlike među zemljama članicama. Primjerice, tzv. prosječni korisnik interneta u Uniji pristupa nekom ilegalnom sadržaju gotovo šest puta mjesečno – pri čemu u Latviji to rade 12 puta, no u Poljskoj manje od četiri puta. Ukupno gledano, Austrija, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina su ispod EU prosjeka, dok su ostale članice iznad prosjeka konzumacije piratiziranih sadržaja.

I u Hrvatskoj se situacija popravlja: Imamo na raspolaganju117 platformi za preuzimaje video sadržaja, 1.380 TV kanala (porast od 80 u 5 godina), kao i devet glazbenih servisa. U Hrvatskoj, ilegalni sadržaji se najviše preuzimaju putem Torrenta.

Izvještaj objašnjava te razlike među zemljama članicama raznim socio-ekonomskim faktorima, kao što je prosječna visina prihoda i razina upoznatosti s uslugama koje pružaju legalan pristup sadržajima zaštićenima autorskim pravom.

Više pojedinosti.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)