Newsletter - arhiva

Google ne želi plaćati vijesti – izdavači ga prijavili za monopol

Francuski i njemački izdavači oštro su osudili odluku Googlea da ne plaća naknade izdavačima u tim zemljama sukladno EU Direktivi o autorskom pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. U Francuskoj se inače direktiva počinje primjenjivati koncem ovog mjeseca, a Google je najavio da neće plaćati naknadu za korištenje vijesti.

Dva najveća udruženja izdavača u Francuskoj i Njemačkoj, Alliance of Press of General Information i ENPA su uputili i tužbu Europskoj komisiji protiv Googla jer taj potez smatraju zlouporabom monopolskog položaja tražilice, prenosi mreza.bug.hr.


Izdavači iz dvije najveće zemlje EU očekuju da će im se pridružiti i izdavači ostalih zemalja. Europski izdavači namjeravaju ostati ujedinjeni pred zastrašivanjem i zahtijevaju poštivanje propisa Europske unije. Inače, slobodno, neovisno i kvalitetno novinarstvo neće uspjeti pronaći svoju održivost – ustvrdili su iz njemačke udruge izdavača ENPA.

Iz francuske udruge poručili su da Googleova odluka znači: Ili nam dajte besplatno sadržaj ili ćete nestati iz pretraživanja. Predsjednik francuske udruge digitalnih izdavača Le Geste Bertrand Gié najavio je da će europski izdavači zajednički raditi na zaštiti interesa, te su čak moguće i izmjene Direktive kako bi se spriječilo takvo ponašanje. Potporu francuskim izdavačima već je dalo i Europsko vijeće izdavača.

Google je inače odlučio ne objavljivati vijesti na svojoj tražilici, nego samo link  kratku najavu bez fotografije, za što po direktivi ne moraju plaćati naknadu.

– Ne prihvaćamo da nam itko plati kako bi bio uključen u rezultate pretraživanja. Mi prodajemo oglase, ne rezultate pretrage. Nećemo plaćati izdavačima zato što ljudi kliknu na njihove linkove u tražilici – objavio je Richard Gingras, potpredsjednik Googla zadužen za vijesti.


Treba naglasiti da je nedavno portal Politico ipak objavio da su se neki njemački izdavači dobrovoljno odrekli naplate naknade od Googla zbog pada prometa. Naravno, Google želi nametnuti stav da ne želi plaćati za to što se link pojavi u pretraživanju, ali to nije u potpunosti točno. Oni imaju svoj servis vijesti koje ne stvaraju, nego isključivo zarađuju od prenošenja tuđih vijesti.


Da ni Europski parlament neće popustiti Googleu potpuno je jasno iz nastupa novog izvjestitelja EP za primjenu Direktive. Nijemac Axel Voss iz EPP-a, pojedinačno najjače grupacije u Europskom parlamentu, najavio je puno provođenje Direktive unatoč tome što je svjestan poteškoća u implementaciji.

– Oni koriste svoju ekonomsku moć kako maknuli sve što im stoji na putu. Mi to ne možemo prihvatiti – poručio je Voss. Cijeli intervju na engleskom možete pročitati ovdje:  https://www.euractiv.com/section/copyright/news/google-is-like-a-digital-dictatorship-says-eu-copyright-rapporteur